Γεννηματά για εκλογικό νόμο: Ο κ. Τσίπρας δεν παρουσίασε καμία ολοκληρωμένη πρόταση

Γεννηματά για εκλογικό νόμο: Ο κ. Τσίπρας δεν παρουσίασε καμία ολοκληρωμένη πρόταση

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά με «φόντο» την αναθεώρηση του συντάγματος και τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Τσιπρας τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φωφη Γέννηματα, δεν παρουσίασε κάποιες ολοκληρωμένες προτάσεις, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση περισσότερο «διερευνητική».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννήματα υπογράμμισε πως έχουν καταθέσει προτάσεις για τον εκλογικό νόμο αλλά και για τη συνταγματική αναθεώρηση τονίζοντας πως η συζήτηση αυτή χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και τόνισε: «Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε σε πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων.

Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.