ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Τσίπρας - Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Τσίπρας - Μητσοτάκης για τον εκλογικό νόμο

Τις αντιρρήσεις του για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την συνάντηση των δυο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά, «δεν άκουσα από τον πρωθυπουργό κάποια πρόταση», ενώ συνέχισε λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και ότι οι κανόνες δεν αλλάζουν εν κινήσει.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν θετικός αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, τα μόνα θέματα που μπορεί να συζητήσει η ΝΔ είναι η ψήφος στους Έλληνες ομογενείς και η κατάτμηση των περιφερειών.

«Από εκεί πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κληθείς να απαντήσει τι πρόταση παρουσίασε ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν άκουσα από τον Τσίπρα κάποια πρόταση».

mhtsotakhs tsipras 2

Μιλώντας στο ενικό, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε πρώτος ο πρωθυπουργός.

«Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου.

«Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις