ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο «όχι» και ένα «ίσως» στον Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Δύο «όχι» και ένα «ίσως» στον Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Ολοκληρώθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αρνητικοί Μητσοτάκης και Κουτσούμπας – Συγκεκριμένες προτάσεις ζήτησε η Γεννηματά – Τα πέντε σημεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εμφανίστηκαν γενικώς αρνητικοί, ενώ η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως οι προτάσεις του κ. Τσίπρα δεν ήταν συγκεκριμένες και το κόμμα της θα απαντήσει σχετικά όταν αυτές προσδιοριστούν επ' ακριβώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας περιέγραψε στους πολιτικούς αρχηγούς έναν εκλογικό νόμο με πλήρη κατάργηση του εκλογικού νόμου αλλά διατήρηση πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους συνομιλητές του πέντε σημεία:

  1. την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου (χωρίς να εξειδικεύει την πρότασή του για το μπόνους του πρώτου κόμματος),
  2. το όριο εισόδου στη Βουλή (προσανατολίζεται να παραμείνει στο 3%),
  3. την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών,
  4. την ψήφο στην ηλικία των 17 ετών
  5. και την ψήφο των ομογενών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, «διαμορφώνεται κοινός τόπος για συνεννόηση τουλάχιστον με τα μικρότερα κόμματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποστάσεις» και δίνουν ως παράδειγμα τη συμφωνία του ΚΚΕ στην κατάργηση του μπόνους και στην ψήφο στα 17, καθώς και του ΠΑΣΟΚ επίσης στην κατάργηση των επιπλέον εδρών για το πρώτο κόμμα, στην κατάτμηση των περιφερειών και στη διατήρηση του ορίου της εισόδου στη Βουλή στο 3%. Όσο για τη ΝΔ, το μόνο που συζητά είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος των ομογενών.

Ηχηρό «Όχι» από Μητσοτάκη

Αρνητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ σε ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή και χωρίς να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Η θέση της ΝΔ είναι αρκετά ξεκάθαρη. Δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νομού στην παρούσα συγκυρία. Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα άλλο, ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες», σημείωσε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, επιμένει στην πρότασή της για ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, καθώς «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για ποια συνταγματική πρόταση στις επόμενες εκλογές».

Συνομιλώντας μπροστά στις κάμερες στην αρχή της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Τσίπρας: «Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα».

Μητσοτάκης: «Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η λειτουργία του κοινοβουλίου και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου».

Τσίπρας: «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποία το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου. Τα ίδια συζητάμε και σήμερα».

Μητσοτάκης: «Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση».

Τσίπρας: «Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες».

Κουτσούμπας: Απλή και άδολη αναλογική

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους και πλαφόν, επανέλαβε στον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε στον πρωθυπουργό πως θα έπρεπε να ασχολείται πρωτίστως με τα προβλήματα των πολιτών και δευτερευόντως με τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη γνώμη του επικεφαλής του ΚΚΕ για σειρά θεμάτων επί των αλλαγών που σκέφτεται να φέρει στον εκλογικό νόμο.

Στην ερώτησή του για κατάργηση του μπόνους, ο κ. Κουτσούμπας συμφώνησε, όπως άλλωστε, και στα περί ψήφου στα 17.

Δεν έκανε, όμως, το ίδιο και σε ερώτηση για διατήρηση του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή.«Εμείς θέλουμε απλή, άδολη αναλογική», του είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που να επιβάλει τη διατήρηση του πλαφόν.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμισε εξάλλου στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου τον Μάρτιο του 2012 για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου δεν προέβλεπε την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή για ένα κόμμα.

Του θύμισε ακόμα ότι στις εκλογές του Μαΐου 2012, τα κόμματα που έμεναν εκτός Βουλής συγκέντρωναν 19%, ενώ και στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 συγκέντρωναν 6,5%.

Ανοιχτά παρέμειναν θέματα όπως η κατάτμηση των περιφερειών και η ψήφος των ομογενών, αφού σύμφωνα με πηγές του Περισσού, ο πρωθυπουργός δεν είχε συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσει.

«Φέρε μας συγκεκριμένη θέση να τη δούμε», φέρεται να του είπε ο Δ. Κουτσούμπας, με συνεργάτες του να μιλούν για μία διερευνητική επαφή εκ μέρους του πρωθυπουργού, κυρίως σε θέματα Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον ΓΓ για τυχόν εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, για να λάβει την πάγια απάντηση του ΚΚΕ, ότι έτσι θα ισχυροποιείτο ένας ακόμα παράγοντας του πολιτεύματος.

Φώφη: Φέρτε συγκεκριμένες προτάσεις

Η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν συγκεκριμένος.
«Θέλουμε συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Αν και όποτε η κυβέρνηση παρουσιάσει επίσημα μια πρόταση τους θα την εξετάσουμε. Εμείς τμηματικά και σε δόσεις εκλογικό νόμο δεν ψηφίζουμε. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η ίδια, «δε θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Αναφορικά με το μπόνους του πρώτου κόμματος, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Επίσης, το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Τσίπρας το άφησε ανοιχτό, όπως επίσης και την ψήφο των αποδήμων. Το μόνο σημείο, σύμφωνα με πράσινες κομματικές πηγές, το οποίο διαπιστώθηκε αυτή τη στιγμή ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

Σχετικές ειδήσεις