ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα Brexit: Πιέσεις άμεσης εξόδου και το σχέδιο Σόιμπλε

Αποτελέσματα Brexit: Πιέσεις άμεσης εξόδου και το σχέδιο Σόιμπλε

Μετά το αρχικό σοκ, την τεράστια απογοήτευση και το μούδιασμα που προκάλεσε το Brexit στη Γερμανία, το Βερολίνο επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έγιναν χθες στη γερμανική πρωτεύουσα μετά τη συνάντηση των υπ. Εξωτερικών των 6 ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ, ήτοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

Κοινό αίτημα των υπουργών, σύμφωνα με τη DW, να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας προκειμένου να μη μεσολαβήσει μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ «αναμένει από την βρετανική κυβέρνηση να το πράξει άμεσα (σσ. να καταθέσει το αίτημα εξόδου)», τονίζει προς τη σημερινή Bild της Κυριακής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή».

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα σήμερα η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, σε κοινή τους πρόταση ψηφίσματος οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Eυρωκοινοβουλίου θα καλούν τον Ντ. Κάμερον να εκφράσει το αίτημα εξόδου ήδη κατά την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποχώρησης. Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ», αναφέρει η κοινή πρόταση ψηφίσματος.

Το Βερολίνο κατεβάζει τους τόνους

Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ πάντως δεν έδειξε διάθεση να ασκήσει πιέσεις στη Μ. Βρετανία προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία εξόδου.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα πρέπει να κρατήσει αιωνίως. Αλλά δεν θα κατέβαλα και εξουθενωτικές προσπάθειες προκειμένου να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα», είπε η καγκελάριος, γνωρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί εκ των πραγμάτων χρόνο. Και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όπως τόνισε, η Βρετανία παραμένει μέλος με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε από την πλευρά του φαίνεται να έχει ήδη καταστρώσει στρατηγική για τη διαδικασία εξόδου. Η γερμανική Handelsblatt παρουσίασε την Παρασκευή το περίγραμμα του «μυστικού σχεδίου του Σόιμπλε για το μέλλον της Μ. Βρετανίας», όπως το ονόμασε.

Οι σύμβουλοι του Γερμανού υπουργού, που εκπόνησαν μια στρατηγική για την επόμενη μέρα, αναμένουν μεν «δύσκολες διαδικασίες διαζυγίου», προτείνουν όμως «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου» με τελικό στόχο μια «συμφωνία σύνδεσης» με τη Βρετανία.

Το γερμανικό υπ. Οικονομικών τάσσεται όμως ξεκάθαρα κατά υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι των Βρετανών, προκειμένου να αποθαρρυνθούν επίδοξοι μιμητές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως στη Γαλλία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του κ. Σόιμπλε αναμένει χρονοβόρες και επώδυνες διαπραγματεύσεις.

Διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της γερμανικής κυβέρνησης

Eντός της γερμανικής κυβέρνησης πάντως φαίνεται πως υπάρχουν δυο διαφορετικές προσεγγίσεις, δυο διαφορετικές «σχολές», σύμφωνα με την Handelsblatt, για το πώς θα πρέπει η ΕΕ να διαχειριστεί την κατάσταση: η μία, την οποία εκφράζουν κυρίως τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU τονίζει πως «έξω σημαίνει έξω», ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να δοθεί ένα ειδικό προνομιακό στάτους στη Βρετανία και πως η ΕΕ θα πρέπει να την αντιμετωπίσει όπως κάθε άλλη χώρα εκτός ΕΕ, καθώς, διαφορετικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το βρετανικό παράδειγμα.

Η άλλη σχολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την οποία εκπροσωπούν κυρίως οι Σοσιαλδημοκράτες -και με βασικό επιχείρημα το μεγάλο οικονομικό διακύβευμα και για τις δυο πλευρές - εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν τελείως όλες οι πόρτες, αλλά πως αντιθέτως θα πρέπει να διατηρηθούν οι στενοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δυο πλευρών, στα πρότυπα ενδεχομένως της Νορβηγίας.

Σχετικές ειδήσεις