Παυλόπουλος: Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει την ιστορική πορεία της και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο

Παυλόπουλος: Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει την ιστορική πορεία της και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο

Τη λύπη του για την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά την πεποίθησή του ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει την ιστορική πορεία της και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Καβάλα, όπου βρέθηκε το πρωί προσκεκλημένος της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, προκειμένου να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την 103η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και τη μνήμη του πολιούχου Αποστόλου Παύλου.

Κατά την αντιφώνησή του στην τελετή της ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για να έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ν’ αντιληφθεί ότι τότε μόνον δικαιώνει την πορεία της, όπως αυτή χαράχθηκε από τους ιδρυτές της μετά την τραγική εμπειρία του β΄ παγκοσμίου πολέμου, όταν η πολιτική της βασίζεται στην αρχή σύμφωνα με την οποία η οικονομία οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία».

«Η δυσμενής εξέλιξη της έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος, η οποία εμάς τους Έλληνες μας λυπεί βαθύτατα, επειδή πιστεύουμε ότι η φυσική θέση της Μεγάλης Βρετανίας είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως η λαϊκή ετυμηγορία πρέπει να γίνει σεβαστή, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να συνεχίσει την ιστορική –κι όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για ολόκληρη την Ανθρωπότητα- πορεία της και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλώ μάλλον, όταν υπήρχε και πριν την ένταξη σ’ αυτήν της Μεγάλης Βρετανίας. Αρκεί ν’ αντιληφθεί, έστω και τώρα, ότι η επιβίωσή της εξαρτάται από την επιστροφή στις ρίζες της, εκείνες επί των οποίων οικοδόμησε την εκ μέρους της υπεράσπιση κυρίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και την έκαναν τόσο ελκυστική, ώστε σχεδόν κάθε λαός της Γηραιάς Ηπείρου να επιθυμεί την ένταξή του σ’ αυτήν ως ύψιστο βαθμό καταξίωσης», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του χαρακτήρισε την Ελλάδα υπόδειγμα ευρωπαϊκής χώρας σημειώνοντας ότι «με τεράστιες θυσίες του λαού της συνεχίζει αταλάντευτη την ευρωπαϊκή της πορεία, και είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμβάλει, μαζί με τους λοιπούς εταίρους μας, προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».