ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Αλλαγή εδώ και τώρα με τρικ ψάχνει ο Τσίπρας

Εκλογικός νόμος: Αλλαγή εδώ και τώρα με τρικ ψάχνει ο Τσίπρας

Με νομικά τερτίπια ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών χωρίς να απαιτείται η έγκριση από τη Βουλή με 200 ψήφους - Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr

Όπως φαίνεται, η υπόθεση του νέου εκλογικού συστήματος έχει ακόμα πολύ δρόμο και... πολλές στροφές, μέχρι να ολοκληρωθεί η ψήφισή του και να αποσαφηνιστεί ο χρόνος εφαρμογής του.

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, πως το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει κατ’ αρχήν βρει νομική φόρμουλα, ώστε βασικές του διατάξεις και προβλέψεις να είναι δυνατό να ισχύσουν απ’ τις επόμενες εκλογές, ανεξάρτητα απ’ την ψήφιση του νόμου από 200 βουλευτές στο σύνολό του.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με μια νομική ερμηνεία, εφόσον ο νέος εκλογικός νόμος κατατεθεί στη Βουλή ως τροποποίηση και συμπλήρωση του ισχύοντος και όχι ως ένα αμιγώς νέο νομοθέτημα, τότε όποια διάταξη ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές, μπορεί να ισχύσει απ’ τις επόμενες εκλογές.

Και υπενθυμίζουν σχετικό προηγούμενο του 2004, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή έφερε την ψήφιση της αύξησης του μπόνους από 40 έδρες (όπως προέβλεπε ο νόμος Σκανδαλίδη) σε 50 ως τροποποίηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Με αυτό τον τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν, ότι συγκεκριμένες διατάξεις της «τροποποίησης και συμπλήρωσης» μπορούν να ψηφιστούν από 200 βουλευτές κι έτσι να ισχύσουν απ’ την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμούν, ότι 200 ψήφους μπορεί να συγκεντρώσει η κατάργηση του μπόνους, αφού σε αυτό ειδικά πλην του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συμφωνούν επίσης το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων, ενώ είναι άγνωστο τι θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή.

Κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι πιθανό να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Ν. Νικολόπουλος.

Ειδικά πάντως την κατάργηση του μπόνους δεν την ψηφίζουν η Ν.Δ. και το Ποτάμι, αλλά εφόσον ψηφιστεί απ’ τους υπόλοιπους περνά άνετα.

Βέβαια θεωρείται δεδομένο, ότι σε μια τέτοια μεθόδευση θα αντιδράσει σφοδρότατα η Ν.Δ., ενώ θα υπάρξουν και αντίθετες νομικές απόψεις.

Όλα επομένως παραπέμπουν σε πολλές «στροφές» που έχει ακόμα αυτό το θέμα και σε πολλές εκπλήξεις που θα υπάρξουν μέχρις ότου έρθει στη Βουλή...

Σχετικές ειδήσεις