ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεκίνο: Ο Τσίπρας φλερτάρει με τη «Χώρα του Δράκου» για επενδύσεις

Πεκίνο: Ο Τσίπρας φλερτάρει με τη «Χώρα του Δράκου» για επενδύσεις

Οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ευρώπης με την Κίνα, με κόμβο διασύνδεσης την Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με επιχειρηματίες και στρατηγικούς επενδυτές στο Πεκίνο.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο (02/07/2016) στην Κίνα ξεκινά από σήμερα ένα πιο εντατικό πρόγραμμα συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με την πολιτική ηγεσία του Πεκίνου και τους επιχειρηματίες της χώρας.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού ξεχωρίζουν οι επαφές του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, αλλά και η υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Χθες, Κυριακή (03/07/2016), ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την έδρα του τηλεπικοινωνιακού «κολοσσού» της Huawei, με την ελληνική αντιπροσωπεία να ευελπιστεί σε μια επέκταση επιχειρηματικών συμφωνιών, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στο κέντρο Logistics στο Θριάσιο, τη δημιουργία μιας γραμμής συναρμολόγησης της μεγάλης εταιρίας στη χώρα μας και την ανάθεση έργων του κινεζικού κολοσσού σε ελληνικές εταιρίες λογισμικού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei, ο οποίος ξενάγησε τον πρωθυπουργό σε διάφορα τμήματα της επιχείρησης -υπό τους ήχους του «Ζορμπά»- ανακοίνωσε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

Στον κ. Τσίπρα έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei, όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G, αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.

Σε επίπεδο διακρατικό, η Αθήνα επιθυμεί να κλείσει μια συμφωνία για την τουριστική συνεργασία, επίσης μια συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, καθώς και οι συνομιλίες για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού.

Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη, ενώ στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι σε τελετή στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και κατόπιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

«Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί ένα τεχνολογικό πάρκο στην Αθήνα, ενώ πρότεινε την αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Huawei με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματοοικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηριοποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων.

Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδά του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερις τομείς δραστηριοτήτων: Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

Ο πρόεδρος της Wanda Group εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης.

Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα έπειτα από δύο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κινεζικά σχέδια επισήμανε: «Στρατηγικός στόχος της Κίνας το επόμενο διάστημα είναι αυτό που ονομάζουν «Μία ζώνη, ένας δρόμος», σε συνέχεια της στρατηγικής ανάδειξης του δρόμου του μεταξιού. Και η εξαιρετική σύμπτωση είναι πως σε ό,τι αφορά το «one road», δηλαδή τη θαλάσσια διασύνδεση της Κίνας με τον δυτικό κόσμο, η Ελλάδα είναι πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός.

Όμως και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική και την οδική ζώνη, πάλι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σημαντικός δρόμος στην Ευρώπη, άρα η στρατηγική της Κίνας να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία και τη διασύνδεσή της -εμπορική και οικονομική- με τον δυτικό κόσμο και με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα».

Αλλά και ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες στο Πεκίνο σημείωσε πως «η συμφωνία με την Cosco -όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας- είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του».

Επισήμανε πως «η σημασία του προγράμματος της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά».

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας, «υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό, αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό» και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco στις 8 Απριλίου έχει δεχτεί «δεκάδες αιτήσεις από άλλες αντιπροσωπείες από την Κίνα, οι οποίες θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις