ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θρίλερ» με τον εκλογικό νόμο: ΔΗΜΑΡ στηρίζει, ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει - Αιχμές από Θεοχαρόπουλο

«Θρίλερ» με τον εκλογικό νόμο: ΔΗΜΑΡ στηρίζει, ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει - Αιχμές από Θεοχαρόπουλο

Με τη φράση «εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck», η Φώφη Γεννηματα εισηγήθηκε στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και έτσι τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Η Φώφη Γεννηματά, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, μίλησε για τη σκοπιμότητες και των δύο.

«Τα διλλήματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο, επαναλαμβάνοντας ως βάση την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ:

1) Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
2) Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.
3) Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
4) Ψήφο στα 17
5) Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως στόχο την αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας που υπέγραψε από θέση ηττημένου, όπως υπογράμμισε, ο κ. Τσίπρας πέρσι, προτείνοντας τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής», βασισμένης στο δίπτυχο «ανάπτυξη - κοινωνική συνοχή».

Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να υπάρξει μια εθνική κοινωνική συμφωνία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος, αλλά και την εγγύηση της αξιοπρέπειας και της ανασφάλειας του εργαζόμενου με βάση τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «θα πούμε όχι σε νέα μείωση μισθών, σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και lockout, σε λογικές επιβολής «εργασιακής ζούγκλας».

Όσον αφορά στη συνεργασία και τη συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης, δήλωσε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της και επανέλαβε ότι «η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση».

«Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης, δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΜΑΡ: Εμείς θα υπερψηφίσουμε - Αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

«Στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας».

Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε το απόγευμα για να καθορίσει το τι θα ψηφίσει ο πρόεδρός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά τη στάση που αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος κι είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων.

Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση».

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. .... Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μην υιοθετήσεις την λογική τους, είναι να μείνεις σταθερός στην δική σου θέση. Ο τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού, είναι να διατηρήσεις την δική σου πολιτική αξιοπιστία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη που ανασυγκροτείται, δεν πρέπει να γίνει, είτε τώρα είτε μετά τις επόμενες εκλογές, συμπλήρωμα και δεκανίκι κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η δική μας θέση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι έτσι και αλλιώς, οι 200 που απαιτούνται για την ψήφιση του εκλογικού νόμου δεν… βγαίνουν, καθώς η κυβέρνηση έχει σίγουρους μόνο τους ΑΝΕΛ, τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και τους δύο ανεξάρτητους από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ απαιτούνται και το ΚΚΕ, και η Χρυσή Αυγή, αλλά και τρεις «πρόθυμοι» ακόμη. «Όχι» λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι».

Σχετικές ειδήσεις