ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θάβουν» την εξεταστική για Μνημόνιο 3 και capital controls στη... λάβα του Αυγούστου

«Θάβουν» την εξεταστική για Μνημόνιο 3 και capital controls στη... λάβα του Αυγούστου

Τα αδικαιολόγητα προσπαθεί να δικαιολογήσει εδώ και ένα εικοσιτετράωρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο Ολομέλειας στη Βουλή για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και το «Μνημόνιο 3».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ «ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ» ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΙΝΗΣ ΡΑΣΤΩΝΗΣ – ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ;

Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Χθες, Τρίτη (05/07/2016) η Νέα Δημοκρατία, με εντολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ζητώντας εξηγήσεις για ποιους λόγους καθυστερεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για αυτά τα τρία εξίσου σοβαρά θέματα.

Από πλευράς ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο του Σώματος, επισημαίνοντάς του τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και επικρίνοντας την εν γένει νομοθετική και κοινοβουλευτική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε στείλει σχετική επιστολή στις 30 Μαρτίου. Και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όφειλε αμέσως να έχει προχωρήσει η σχετική συζήτηση του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσον αφορά τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην επιβολή των capital controls. Θυμίζω ότι σήμερα είναι η επέτειος ενός χρόνου από αυτό το γεγονός. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί αυτήν τη συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «πολιτική κίνηση από τη ΝΔ», σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει απαντήσει στα θέματα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση σε δυο διασκέψεις των Προέδρων αλλά και δημόσια στη συζήτηση για τον κανονισμό της Βουλής, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσει τη συζήτηση στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Ιουλίου.

«Το καμπανάκι της Δημοκρατίας πρέπει να το χτυπάμε όταν χρειάζεται, για όσους χρειάζεται και για όσα χρειάζεται», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα να θέτει θέματα που έχουν τεθεί γενικότερα και έχουν απαντηθεί». Όμως, ενώ σε άλλες χώρες της πολιτισμένης Ευρώπης η νομοθετική εξουσία κινείται με γοργούς ρυθμούς, στην Ελλάδα θυμίζει μάλλον αργοκίνητο καράβι.

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς, όπως τα λέει ο κ. Βούτσης, γιατί οι συνθήκες, υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο Μνημόνιο και στην ενεργοποίηση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί.

Πόσο δε μάλλον, τη στιγμή που άρχισαν να αποκαλύπτονται πτυχές της περυσινής διαπραγμάτευσης από άτομα, όπως ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος είχε να πει πολλά για τους χειρισμούς του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το περιβόητο «Plan B».

Και βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα όσα αποκάλυψαν το βράδυ της Δευτέρας (04/07/2016) στην ΕΡΤ οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς για τις πιέσεις του κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, τηρώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις της τότε Τρόικας.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: τι φοβάται η κυβέρνηση από την Εξεταστική για το Μνημόνιο; Και, εφόσον δεν φοβάται κάτι, γιατί παρουσιάζεται να δημιουργεί τεχνηέντως προσκόμματα σε μια σειρά πολύ σοβαρών υποθέσεων, οι οποίες έκριναν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον αυτής της χώρας;

Υπουργοί... τουρίστες!

Την ίδια ώρα, πάντως και άλλοι βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει πως το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου επιλέγουν να λάμπουν διά... της απουσίας τους από τα έδρανα της Βουλής.

Τη Δευτέρα (04/07/2016) η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας συστηματική αδιαφορία των υπουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους και να απαντούν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μάλιστα, η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για υπονόμευση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την κυβέρνηση. «Αγνοούν επιδεικτικά τις ερωτήσεις που υποβάλλονται από την αντιπολίτευση και επικαλούνται κατά τρόπο προκλητικά επίμονο, κωλύματα για τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων», υπογραμμίζει η κ. Χριστοφιλοπούλου, επικαλούμενη ερώτηση που είχε καταθέσει η ίδια και η συζήτηση της οποίας, όπως ανέφερε, αναβλήθηκε για πέμπτη συνεχή φορά.

Σχετικές ειδήσεις