ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Αγώνας δρόμου για να βρεθούν οι 200 πρόθυμοι

Εκλογικός νόμος: Αγώνας δρόμου για να βρεθούν οι 200 πρόθυμοι

Σε γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τα στελέχη της κυβέρνησης μετρούν συνεχώς κεφάλια αλλά... τα «κουκιά» δεν βγαίνουν.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ψήφο 200 βουλευτών, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται πιθανό, καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ δεν θα στηρίξουν τις αλλαγές.

Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τις ψήφους, ωστόσο η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και κάποιοι από τους ανεξάρτητους, δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο κρίσιμος αριθμός.

Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία αλλάζει ουσιαστικά η δομή του νομοθετήματος.

Συγκεκριμένα, «έσπασε» το άρθρο 2 του νομοσχεδίου και διαχωρίστηκε η διάταξη που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών του υφιστάμενου εκλογικού νόμου από την κατανομή των εδρών και την διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στην Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει κόμματα όπως το ΚΚΕ να ψηφίσουν την διάταξη για την κατάργηση του μπόνους και την καθιέρωση πλήρους αναλογικής κατανομής των εδρών, διατηρώντας την ευχέρεια να καταψηφίσει την διάταξη με την οποία διατηρείται το 3% με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί.

Το ΚΚΕ διά του Χρ.Κατσώτη δήλωσε ήδη ότι ενώ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, θα υπερψηφίσει και την διάταξη για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους, όπως και το ακροτελεύτιο άρθρο για την έναρξη ισχύος του εκλογικού νόμου, το οποίο αν συγκεντρώσει τις 200 ψήφους, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές (επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με την διατήρηση του 3%). Βεβαίως, και σε αυτή την περίπτωση, είναι δύσκολο να διασφαλιστούν οι 200 βουλευτές (τα 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα) αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, αλλά ακόμα και η Χρυσή Αυγή, αν υπερψηφίσει, τότε συγκεντρώνονται 195 ψήφοι, συν την ψήφο του Αθ. Θεοχαρόπουλου (ΔΗ.ΣΥ.) και του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου, που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τότε συγκεντρώνονται 197 ψήφοι.

Σχετικές ειδήσεις