ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση και αιχμηρή κριτική για τον εκλογικό νόμο

Βουλή: Αντιπαράθεση και αιχμηρή κριτική για τον εκλογικό νόμο

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ψηφοφορία. Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, έκλεισε οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές.

Κι αυτό γιατί μετά την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο μειώνονται στους 179.

Οι περισσότεροι βουλευτές κατά τις τοποθετήσεις τους στη σημερινή συνεδρίαση αναφέρθηκαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 42 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας για Δημοκρατία και είναι συνεπές ως προς τη δημοκρατική πορεία της χώρας.

Επιχειρηματολόγησε ότι με το σ/ν ανοίγει «ο δρόμος για την πολιτική με "Π" κεφαλαίο», ότι η απλή αναλογική αποδομεί τη λογική της χαμένης ψήφου, ότι καταργεί το δικομματισμό και ενισχύει τη σχέση κοινωνίας - Πολιτείας. Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέχθηκαν με μπόνους, θα ψηφίσουν ένα νόμο που καταργεί το μπόνους. «Αυτό αποδεικνύει ότι θέτουν πρώτο το καθήκον που τους ανέθεσε ο λαός» και ότι «δεν κάνουν καριέρα».

«Από αύριο το βράδυ η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα. Γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές. Αυτό το νόμο θα τον καταργήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση». δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι σταθερή στην θέση της για ενισχυμένη αναλογική γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες. «Η ΝΔ λέει όχι σε ένα εκλογικό σύστημα παράλογης λογικής. Δεν χρειάζεται η χώρα ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής αλλά απλή λογική. Έχουμε εμπειρία της απλής αναλογικής. Εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και δημιούργησε 26 κυβερνήσεις με μέσο όρο ζωής 5 και κάτι μηνών. Αυτό είναι που θέλουμε;» είπε.

Συζήτηση άνευ ουσίας για λόγους αποπροσανατολισμού, χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς. Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι η Χρυσή Αυγή θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία και ότι με την αποχώρηση αποδεικνύει ότι δεν είναι ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ -κόμματα που, όπως είπε, «βλάπτουν σοβαρά την πατρίδα». Αναφέρθηκε στις δυο τροπολογίες που κατέθεσε η Χ.Α. και αφορούν τη θέσπιση της επιστολής ψήφου και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200.

Το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης και όχι της ετελεστικής εξουσίας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι το θέμα είναι ενδεχομένως ευρύτερο. Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι' αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο.

Με αναφορά στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος προσέθεσε ότι στονβαθμό που η χούντα ευθύνεται για το διαμελισμό της Κύπρου, «τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δεν δικαιούνται να μιλούν για την Κύπρο». Ο κ. Παφίλης επέκρινε το μέτρο του 3% για είσοδο στη Βουλή που προβλέπεται στο σ/ν για τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι εάν, για παράδειγμα, μείνουν έξω από τη Βουλή πέντε κόμματα με 2,8% σημαίνει ότι με όρους απλής αναλογικής θα μείνει εκτός Βουλής η κομματική προτίμηση του 14% όσων έχουν ψηφίσει. Το ΚΚΕ συμφωνεί με την ψήφο στα 17 έτη και επιδοκιμάζει την κατάργηση του μπόνους.

Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του 3% και υπερψηφίζει εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές.
Εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης στην ομιλία του στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων.

"Το Ποτάμι, μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων, εγκαίρως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση, που ήταν καρπός μιας διαφορετικής φιλοσοφίας", ανέφερε ο Σπύρος Δανέλης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως σήμερα, ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

"Πλήρη νόθευση" της λαϊκής βούλησης, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιο Καρράς. Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είπε ότι, η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών και το κόμμα του θα ψηφίσει όποιο νόμο έρθει στην Βουλή, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε επίσης, ότι για όσους Έλληνες είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν υπάρχει πρόβλημα και για τους άλλους ομογενείς να υπάρξει μελέτη.

Εξέφρασε την αντίθεή του στην διαίρεση των περιφερειών και κατέληξε ότι η οικονομική κρίση απαιτεί συναινέσεις "για να μπορεί η χώρα να εκπροσωπείται με σοβαρότητα".

Σχετικές ειδήσεις