ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Τσίπρας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό - Ναι μεν, αλλά...

Αποκλειστικό: Τσίπρας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό - Ναι μεν, αλλά...

Οριστικοποιήθηκε η τελική πρόταση του πρωθυπουργού -Από τη Βουλή η εκλογή, αλλά σε περίπτωση αδυναμίας από το λαό - Συνταγματική κατοχύρωση απλής αναλογικής θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, σε συσκέψεις που πραγματοποίησε μέσα στο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το στενό επιτελείο του, καθώς και με στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οριστικοποιήθηκε η τελική πρόταση που θα παρουσιάσει και αφορά σε ένα θέμα-αγκάθι για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτό του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε μια προσπάθεια συγκερασμού αντιπαρατιθέμενων θέσεων και απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών που θέλουν την απευθείας εκλογή του Προέδρου απ’ το λαό και αυτών που επιμένουν στην εκλογή απ’ τη Βουλή, η τελική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η εξής:

• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απ’ τη Βουλή, με αυξημένη φυσικά πλειοψηφία, που θα επιχειρείται να επιτυγχάνεται σε τρεις ψηφοφορίες.

• Σε περίπτωση όμως που δεν θα επιτυγχάνεται αυτή η πλειοψηφία ούτε στην τρίτη ψηφοφορία, τότε ο Πρόεδρος θα εκλέγεται απ’ το λαό, αλλά με υποψήφιους αυτούς που έχουν προτείνει τα κόμματα στις ψηφοφορίες της Βουλής.

Έτσι, θα πει ο πρωθυπουργός, αναζητείται πάντα η ευρύτερη συναίνεση και μόνο εφόσον δεν επιτευχθεί, θα πηγαίνουμε σε απευθείας εκλογή.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν στο Μαξίμου, δεν δημιουργείται ζήτημα αλλοίωσης του πολιτεύματος από Προεδρευόμενη σε Προεδρική Δημοκρατία, όπως φοβούνταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνέβαινε σε περίπτωση απευθείας εκλογής απ’ το λαό εξαρχής και σε κάθε περίπτωση.

Να επισημάνουμε, πρώτον ότι η πρόταση αυτή είναι παλιότερη πρόταση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (απ’ το 2013) και δεύτερον ότι στηρίζεται μέχρι τώρα από στελέχη της Ν.Δ., όπως οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νικήτας Κακλαμάνης.

Επίσης τη βλέπει θετικά ο Κώστας Καραμανλής, ενώ αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου μόνο απ’ τη Βουλή και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πράξει τελικά...

Ως προς το θέμα του εκλογικού συστήματος τώρα, στις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση θα υπάρχει και ειδική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ως πάγιο εκλογικό σύστημα απλή αναλογική, όπως είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr προ ημερών.

Σχετικές ειδήσεις