ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι για ΕΝΦΙΑ: «Ράβε-ξήλωνε» στην πλάτη των φορολογουμένων

Ποτάμι για ΕΝΦΙΑ: «Ράβε-ξήλωνε» στην πλάτη των φορολογουμένων

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε το Ποτάμι.

«Με την πάγια τακτική της κυβέρνησης, δηλαδή με μεταμεσονύχτια τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, το υπουργείο Οικονομικών εξαίρεσε από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ποταμιού για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, συμπληρώνοντας: «Η εξαίρεση δεν είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού που ελαφρύνει τους φορολογούμενους. Πρόκειται για άλλη μία εκδοχή της προχειρότητας, της άγνοιας και του "μπακαλίστικου" υπολογισμού του οικονομικού επιτελείου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρώτα νομοθετούν και μετά υπολογίζουν τα προσδοκώμενα έσοδα. Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος Ιουλίου και να δεήσει το οικονομικό επιτελείο να κάνει τις εντελώς απαραίτητες δοκιμές για τον υπολογισμό του τελικού ποσού που θα βεβαιωθεί με τον ΕΝΦΙΑ».

Αφού τονίζει, δε, πως: «Να ενημερώσουμε τους φωστήρες της εθνοσωτήριου ότι σε ένα αναπτυγμένο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εν λόγω δοκιμές πρέπει να προηγούνται της νομοθέτησης και της κατάθεσης του ετήσιου προϋπολογισμού και όχι το αντίθετο. Η εξαίρεση τελικά των αγροτεμαχίων, μόνο για φέτος (ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια θα επανέλθει δριμύτερος το 2017), από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ δεν έγινε βέβαια λόγω της ευαισθησίας των κυβερνώντων αλλά προέβησαν σε άτακτη υποχώρηση, αφού διαπίστωσαν το πολιτικό κόστος από τη φοροκαταιγίδα», καταλήγει: «Δεν φτάνει που η δημοσιονομική τους πολιτική εξαντλείται στην επιβολή φόρων για να συντηρούν το κομματικό τους κράτος, ανερυθρίαστα συνεχίζουν να εμπαίζουν και να ταλαιπωρούν τους πολίτες με τα "ράβε-ξήλωνε"».

«Ήρθε στις 27 Ιουλίου να μας πει ότι οι άνεργοι θα μετακινούνται δωρεάν το 2017: τι συμπέρασμα βγάζετε;»

Παράλληλα, για «νέα φιέστα με ανακοινώσεις για το κοινωνικό κράτος» έκανε λόγο το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, ότι «μπορεί να εμφανίζεται όλο και λιγότερο στις συζητήσεις στην αίθουσα της ολομέλειας τελευταία, αλλά έχει αυξήσει τις εμφανίσεις του στους προαύλιους χώρους» και σε «σουαρέ στον κήπο».

«Εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας την ανάσχεση της ανεργίας μέσα από την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για ανέργους», αναφέρει το Ποτάμι στην ίδια ανακοίνωση, σχολιάζοντας ότι «οι άνεργοι αναζητούν δουλειά - όχι καλύτερες σχέσεις με το ταμείο ανεργίας» και ότι «ελπίζουν το 2017 να δουλεύουν και δεν δελεάζονται από την προοπτική να εξακολουθούν μέχρι τότε να είναι άνεργοι ώστε να απολαύσουν τα δωρεάν εισιτήρια που τους υποσχέθηκε εν μέσω θέρους ο κ. Τσίπρας».

Κάνει, επίσης λόγο, για «κοινωνική αναλγησία» της κυβέρνησης, η οποία «έρχεται λίγες μέρες αφότου έκοψε το ΕΚΑΣ σε 160.000 συνταξιούχους, να καυχηθεί για την ασφαλιστική της μεταρρύθμιση», ενώ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «καυχιέται» «πως μόνο με τον ΑΜΚΑ θα έχουν όλοι πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», «αλλά εκείνο που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι και οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη από 10% ως 25%».

«Όσο για τις νέες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις, τις ακούμε με ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, τι έχει να πει η κυβέρνηση για όσους ήδη σήμερα απολύονται κατά εκατοντάδες; Ή οι κόκκινες γραμμές θα ισχύσουν αφού θα έχει απολυθεί κι ο τελευταίος εργαζόμενος;» καταλήγει η νέα ανακοίνωση του Ποταμιού.

Σχετικές ειδήσεις