ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής και Λεβέντης στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στα Ανώγεια

Κουρουμπλής και Λεβέντης στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στα Ανώγεια

«Σήμερα που η πατρίδα περνάει μία μεγάλη δοκιμασία, εκκαλούμεθα, να εμπνευστούμε από τη θυσία των απλών ανθρώπων, και να υπερασπιστούμε όλοι μαζί συλλογικά, αξίες που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη τη δημοκρατία την ακεραιότητα του τόπου και την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου, να ζει αξιοπρεπώς σε μία δημοκρατική Ελλάδα και Ευρώπη».

Αυτό δήλωσε από τα Ανώγεια όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος του 1944, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο υπουργός, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές δήμαρχοι και αρχές του νησιού της Κρήτης, παραβρέθηκαν στην επίσημη δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώο των Ανωγείων όπου κοινή θέση όλων, τόσο με τις δηλώσεις τους όσο και σε μεταξύ τους διαλόγους, ήταν η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συμπόρευσης σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων, την αλληλεγγύη σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα αλλά και των τεκταινόμενων σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Στην εκδήλωση μνήμης κυριάρχησε το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο σχετικά με το κατά πόσο ο συγκεκριμένος φάκελος σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα παραμείνει ενεργός.
Η Ένωση Κεντρώων που για πρώτη φορά βρέθηκε στα Ανώγεια για να τιμήσει διά του προέδρου της τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος, υποστηρίζει, όπως δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης, πως «... η σημερινή νίκη της Ελλάδας, δε θα κερδηθεί με αίμα, αλλά με το να γίνουν μεταρρυθμίσεις κι η Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να νικήσουμε το παλιό και να φτιάξουμε το καινούργιο θεμελιωμένο οι σωστά. Ρουσφέτια, παλαιοκομματισμός, πρέπει να τελειώσουν. Καλοί είναι οι λόγοι πατριωτισμού, αλλά η νίκη θα έρθει με μία Ελλάδα σοβαρή και δίκαιη μιας και η Ελλάδα που παραλαμβάνουμε είναι σάπια».
«Επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων του τόπου μας και των αγωνιστών κατά της γερμανικής κατοχής, όσο και οι διεκδικήσεις οι γερμανικές είναι ζωντανές, δεδομένου ότι κι εμείς ως ελληνικό κοινοβούλιο, συστήσαμε την επιτροπή για τις αποζημιώσεις και πρόσφατα εκδώσαμε πόρισμα όλα τα κόμματα παρά τις διαφωνίες μας, και καταλήξαμε πως πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου αυτή η εκκρεμότητα της χώρας μας, ιστορική και ηθική, να βρει δικαίωση», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Για ετοιμότητα και σαφή Ελληνική θέση έκανε λόγο σχετικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς από τα Ανώγεια τονίζοντας πως «στις 8 Σεπτεμβρίου οφείλει η Ελληνική κυβέρνηση να εμφανιστεί στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να στηρίξει τις αναφορές των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ώστε ο Φάκελος να μην κλείσει. Πρόκειται για αναφορά που την κρατήσαμε ζωντανή μετά από ενστάσεις, και θα είναι πολιτικά απαράδεκτο από πλευράς της κυβέρνησης να μη γίνουν τα απαραίτητα ώστε ο φάκελος των αποζημιώσεων να κρατηθεί ανοικτός, διότι τότε οι δυνάμεις που θέλουν να κλείσει ο φάκελος αποζημιώσεις, θα πράξουν τα αυτονόητα».
«Από την πλευρά του ο Αριστομένης Συγγελάκης πρόεδρος της επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, επεσήμανε: «Θεωρούμε θετικό το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής και ελπίζουμε στην ολομέλεια της Βουλής την 5η του Σεπτέμβρη να υιοθετηθεί η πιο ισχυρή εθνικά θέση. Είμαστε αποφασισμένοι, να στηρίξουμε τη διεκδίκηση, θεωρούμε ότι το κλίμα αλλάζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία αλλά επίσης είμαστε έτοιμοι, να διατρανώσουμε, ότι δε θα ανεχτούμε νέα καθυστέρηση και δε θα επιτρέψουμε το ζήτημα αυτό να μη βρει τη δικαίωση του»

Σχετικά με το ζήτημα φιλοξενίας μεταναστών σε όλους του νομούς της Κρήτης, μετά και από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα στο Ηράκλειο, ο κ. Κουρουμπλής, τόνισε πως η χώρα μας, δε συνέβαλε σε κανέναν πόλεμο που ξεριζώνει ανθρώπους από τα νοικοκυριά τους, αλλά απεναντίας στέκεται δίπλα στους μετανάστες και τους βοηθάει στο καινούργιο τους ξεκίνημα, με κοινή απόφαση όλων, κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι πρέπει να υπάρξει ένας σωστός και δίκαιος καταμερισμός της φιλοξενίας. «Το πρόβλημα αυτό πρωτίστως είναι ευρωπαϊκό. Η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα μέσω της συμμετοχής τους σε διάφορους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και ο κάθε Έλληνας, θα συμβάλλουμε στο να καταστεί σαφές στην Ευρώπη ότι, αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, αυτό δε θα οφείλεται στην Ελλάδα. Είναι ένα ζήτημα που η Ευρώπη οφείλει να διαχειριστεί συνολικά, ώστε να αποδείξει ότι υπάρχει ως Ευρώπη και δεν είναι μία Ευρώπη, που τοποθετείται με βάση τα συμφέροντα κάθε κράτους μέλους. Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να επιδειχτεί κατανόηση από όλους τόσο από τους δήμους όσο και από την Κοινωνία δεδομένου επίσης ότι οι μετανάστες δεν είναι ανθρωποφάγοι αλλά άνθρωποι νοικοκυραίοι που ανήκουν κυρίως στη μεσαία τάξη που βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Από την ανθρωπιά της Ελλάδας που επιδεικνύει όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει να χάσει. Πρόκειται για παρακαταθήκη που θα μας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια».

Τέλος, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μίλησε για εκλογές που είναι ορατές στο άμεσο μέλλον εξηγώντας πως «ο ίδιος βλέπει εκλογές διότι είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού, αφού εγκλωβίστηκε ο κ. Τσίπρας όταν είπε πως θα κάνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν αυτό γίνει τα αναθεωρημένα άρθρα θα εγκριθούν από την επόμενη βουλή με 151 έδρες και έτσι κινδυνεύει να λέει ο κ. Τσίπρας για απλή αναλογική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει 80 έδρες μπόνους και την ενισχυμένη στο Σύνταγμα διότι θέλει 151. Έτσι ο πρωθυπουργός σκέπτεται μήπως και δεν προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά να διαλύσει τη βουλή».

Σχετικά με τη σημερινή ημέρα μνήμης για τα Ανώγεια ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Μαργαρίτης ανέφερε ότι «ο Αύγουστος του 1944 ήταν ένας ακόμα τραγικός μήνας από αυτούς που έζησαν οι λαοί της Ευρώπης κάτω από το σκήπτρο του γερμανικού Ναζισμού... Τα Ανώγεια επρόκειτο να χαθούν από τον χάρτη... Οι Γερμανοί κάλεσαν όλο τον πληθυσμό να εγκαταλείψει το χωριό, άδειασαν ένα προς ένα τα σπίτια και τις αποθήκες και στη συνέχεια έκαιγαν ότι μπορούσε να καεί κι ανατίναζαν ότι έδειχνε να στέκεται όρθιο μετά τη φωτιά... από τις 13 του Αυγούστου η διαδικασία του ολοκαυτώματος κράτησε ως τις 5 Σεπτεμβρίου όταν και οι τελευταίοι από τους κατακτητές έφυγαν από την περιοχή. Μέχρι τότε αλλά και αργότερα λόγω αντίστασης, πολλές οικογένειες Ανωγειανών ξεκληρίστηκαν πολλοί εκτελέστηκαν, στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης απλά και μόνο διότι πλήρωσαν την τόλμη τους να διαφεντεύουν από τον κατακτητή και το ναζισμό το χωριό και το βουνό τους... Σε όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, της Κρήτης, ποτέ δεν εγκαταστάθηκαν Γερμανοί στον Ψηλορείτη. Τα Ανώγεια τον καιρό της κατοχής τίμησαν την παράδοση των αγώνων για τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια. Κι έτσι μοιράστηκαν με τους λαούς που αγωνίστηκαν και που αγωνίζονται τις μεγάλες αξίες του κόσμου, τις αξίες του δικαίου, του πολιτισμού, της ειρήνης, της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων. Μοιράστηκαν το όραμα ενός μέλλοντος χωρίς αδικίες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πολέμους και αγριότητες».

Ο κ. Κουρουμπλής και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πριν αποχωρήσουν από τον ορεινό Μυλοπόταμο επισκέφτηκαν τα Ζωνιανά όπου συναντήθηκαν με κατοίκους και φορείς και κουβέντιασαν ζητήματα που απασχολούν την ορεινή κοινότητα του Ψηλορείτη.

Σχετικές ειδήσεις