ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Die Welt: Ο Νότος κηρύσσει «πόλεμο» στον Βορά και την πολιτική λιτότητας

Die Welt: Ο Νότος κηρύσσει «πόλεμο» στον Βορά και την πολιτική λιτότητας

«Κήρυξη πολέμου» στην πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, βλέπει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, πίσω από την αυριανή (9/9) Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, στην Αθήνα.

«Την Παρασκευή συναντώνται οι ηγέτες των κρατών της νότιας Ευρώπης σε μια μίνι σύνοδο κορυφής στην Αθήνα. Μετά το Brexit σχεδιάζουν να αυξήσουν την επιρροή τους. Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Μαξίμου: Δεν στοχεύουμε σε «μέτωπο του Νότου»

«Πρόκειται για μια λαμπρή συνάθροιση. Το σύνθημα της συνάντησης το καθόρισε ο Τσίπρας "Ανάπτυξη ή λιτότητα". Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη. Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει. To "Club Med" μυρίζεται πρωινό ευνοϊκό αεράκι μετά το Brexit. Πρόκειται για την απαρχή μια σειράς από άλλες τέτοιες συναντήσεις. Να γίνουν οι μεσογειακές χώρες οι χώρες που δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη, αυτό είναι τουλάχιστον το όραμα των συμμετεχόντων. Η χρονική συγκυρία της συνάντησης δεν είναι συμπτωματική. Γίνεται μια βδομάδα πριν την έκτακτη σύνοδο κρυφής στη Μπρατισλάβα», γράφει η Welt.

«Οι χώρες του "Club Med" φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη στην οποία ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία να έλκουν τις πιο αδύναμες. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».

Η Welt αφού κάνει μια αναφορά στις διαφορετικές αντιλήψεις άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λ.χ. για το προσφυγικό καταλήγει: «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Ο άξονας Παρισιού - Bερολίνου είναι εύθραυστος, εκείνοι οι οποίοι έδιναν τον τόνο παλαιότερα απειλούνται να βγουν από την πορεία τους. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση».

Σχετικές ειδήσεις