ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμος για πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος

Έτοιμος για πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος

Την τακτική της κατά μέτωπον επίθεσης απέναντι στους δανειστές εμφανίζεται έτοιμος να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, εάν το Βερολίνο εμμείνει στη σκληρή στάση του απέναντι στη συζήτηση του ελληνικού χρέους, τότε ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να απειλήσει ακόμη και με πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», ο κ. Τσίπρας δέχεται τις τελευταίες ημέρες πληθώρα εισηγήσεων, για να πατήσει το κουμπί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ, με «μπροστάρη» τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιέζει να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή από το φθινόπωρο του 2017 και μετά.

Το Μαξίμου επιμένει πως το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε ποσοστό 1,75% και ανάπτυξη 2,7% για το 2017. Όμως, ο κ. Τσίπρας επιμένει πως τίποτε από αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί, εάν συζητηθεί φέτος η υπόθεση του χρέους και δεν αναδιαρθρωθεί εντός του 2017, ώστε να υπάρξει μια χαλάρωση στις πολιτικές λιτότητας που «στραγγαλίζουν» την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και στα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020, κάτι που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο, μαζί με το σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού.

Σχετικές ειδήσεις