ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες - Παππάς στο Spiegel: Ο βαρόνοι των ΜΜΕ λήστεψαν την Ελλάδα

Τηλεοπτικές άδειες - Παππάς στο Spiegel: Ο βαρόνοι των ΜΜΕ λήστεψαν την Ελλάδα

Δριμύτατη επίθεση εξαπολύει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στους καναλάρχες και τους ιδιοκτήτες των ελληνικών ΜΜΕ, μέσω συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή (02/10/2016) στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Οι βαρόνοι των ΜΜΕ απέκτησαν αθέμιτη επιρροή και στο κράτος με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρους τους οποίους έπρεπε πληρώσουν. Λήστεψαν την Ελλάδα. Σε αυτό βάζουμε ένα τέλος», υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να απαλλαγεί από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, είπε: «Αυτά είναι ανοησίες». Και πρόσθεσε: «Στην αρχή οι επικριτές μας κατηγόρησαν ότι κάναμε τον πλειστηριασμό για να κλείσουμε τον ΣΚΑΪ. Αλλά ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Αλαφούζος ήταν ο πρώτος, ο οποίος έκανε αίτηση για άδεια, ο πρώτος ο οποίος εμφανίστηκε στον πλειστηριασμό και ο πρώτος ο οποίος πήρε άδεια. Για τους επικριτές η κατάσταση ως είχε ήταν βολική. Αυτό τελείωσε».

spiegel2

Σύμφωνα με το Spiegel, «Ενώ αρχικά ο Τσίπρας εισέπραξε επαίνους για το υψηλά ποσά του πλειστηριασμού για τις τηλεοπτικές άδειες αυξάνεται στο μεταξύ η κριτική. Οι επικριτές τού καταλογίζουν ότι με τη μείωση των αδειών από οκτώ σε τέσσερις προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή στα τηλεοπτικά δίκτυα».

«Οι περισσότεροι παρατηρητές είναι πάντως της γνώμης», συνεχίζει το Spiegel, «ότι το ελληνικό τηλεοπτικό σκηνικό πρέπει να μπει σε τάξη. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν συσσωρεύσει χρέη ύψους πολλών εκατομμυρίων. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τηλεόραση δεν είναι τόσο χαμηλή, όπως αποδεικνύει μια πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU».

«Ορισμένοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κερδίζουν από κρατικά συμβόλαια χάρη στα οποία μετριάζουν τις ζημιές από τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ. Με τον έλεγχο ενός τηλεοπτικούς σταθμού ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους. Η κατοχή τους εξυπηρετεί επίσης την αύξηση της επιρροής τους και μάλιστα σε μια χώρα όπου το 90% των πολιτών ενημερώνεται από την τηλεόραση», όπως τονίζει το Spiegel.

Τέλος, σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού, για το εάν η κυβέρνηση φοβάται και για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Όχι, δεν φοβάμαι για κάτι τέτοιο, αφού το πακέτο βοήθειας προβλέπει τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων».

«Κανείς στην Ε.Ε. δεν θέτει θέμα γι’ αυτό», καταλήγει ο κ. Παππάς.

Σχετικές ειδήσεις