ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: «Λαβωμένη» η κυβέρνηση ψάχνει λύση μέσω... ΕΣΡ!

Τηλεοπτικές άδειες: «Λαβωμένη» η κυβέρνηση ψάχνει λύση μέσω... ΕΣΡ!

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κηρύχθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες, με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει ανοικτά πλέον το «γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΔ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ – ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ήταν χαρακτηριστική: «Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας αν, πράγματι, υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5 μ.μ. στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του».

«Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει. Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει «εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

«Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης», καταλήγει το δελτίο Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα φανερώνει δύο πράγματα: εκνευρισμό και απελπισία. Πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που χάλασε ο «αιφνιδιασμός» του Σαββάτου (29/10/2016), ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό.

Κι ενώ αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο της κυβέρνησης να μεταθέτει την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με νεώτερα δεδομένα από το ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη (02/11/2016).

Τη Δευτέρα (31/10) το νέο νομοσχέδιο - Πού στοχεύει η κυβέρνηση

Κατά τα λοιπά, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο, μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός ζήτησε, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να είναι έτοιμη για κατάθεση, έως την ερχόμενη Δευτέρα (31/10/2016), όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Πριν από την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, όμως, θα γίνει προσπάθεια συγκρότησης νέου ΕΣΡ. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και του ζήτησε ακριβώς να συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα, με αυτό το θέμα.

Σε εκλογική ετοιμότητα η ΝΔ

Την ίδια στιγμή, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικρατεί αναβρασμός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά εκ νέου χθες, Πέμπτη (27/10/2016) πρόωρες εκλογές, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση επικίνδυνη. «Αντί να στρέψει όλη της την ενέργεια στην ανάταξη της οικονομίας, προσπαθεί να χειραγωγήσει θεσμούς με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, ζήτησε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις