ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο Νίκος Θέμελης

Πέθανε ο Νίκος Θέμελης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο...

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Υπήρξε επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη του οποίου διετέλεσε και διευθυντής του γραφείου του.

Το βιογραφικό του


Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γερμανία, σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Από το 1981 υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη σε όλη τη μετέπειτα πολιτική του πορεία - στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού (1996-2004).

Πολύγλωσσος - μιλούσε γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά - και με ιδιαίτερη μουσική, αλλά και ευρύτερα καλλιτεχνική παιδεία, ο Νίκος Θέμελης εμφανίστηκε στον χώρο των γραμμάτων το 1998. Πολλά από τα μυθιστορήματά του («η αναζήτηση» 1998, «η ανατροπή» 2000, «η αναλαμπή» 2003, «για μια συντροφιά ανάμεσά μας» 2005, «μια ζωή, δυό ζωές» 2007, «οι αλήθειες των άλλων» 2008 και «η συμφωνία των ονείρων» 2010) μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά.