ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μη λησμονάτε τη χώρα μου

Παυλόπουλος σε Ομπάμα: Μη λησμονάτε τη χώρα μου

Με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Αμερικής και της Ελλάδας ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο το δείπνο που διοργάνωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος προς τιμή του Αμερικανού προέδρου -Μπαράκ Ομπάμα:Θα είμαστε πάντα αδέρφια των Ελλήνων

Το μήνυμα του Έλληνα Προέδρου στον Μπαράκ Ομπάμα – Τα θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου για την Ελλάδα

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε με θερμά λόγια για τον Αμερικανό πρόεδρο τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου, τη δημοκρατία και του διδύμου αδερφού της, το κοινωνικό κράτος δικαίου.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε βαθιά στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τη συνταγματική σας παράδοση», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο κόστος, για λόγους για τους οποίους δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος. Παρά το κόστος, μένει αταλάντευτος στην ευρωπαϊκή του πορεία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στο προσφυγικό υποστηρίζοντας πως για να λυθεί αυτό το μείζον πρόβλημα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. «Η Ελλάδα ανταποκρίνεται με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό», τόνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε με νόημα πως η Ελλάδα αγωνίζεται για να γυρίσει η Ε.Ε. στις ρίζες εκείνες από τις οποίες ξεκίνησε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του και απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη στον Άξιον Εστί: «Μη λησμονάτε τη χώρα μου»!

Ομπάμα: Θα είμαστε πάντα αδέρφια των Ελλήνων

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους Έλληνες εκ μέρους του αμερικανικού λαού για «τη ζεστασιά που δείξατε», συμπληρώνοντας: «Φυσικά η φιλοξενία σας δεν αποτελεί έκπληξη! Θα έχω πολλά περισσότερα να πω αύριο στην ομιλία μου για τα κοινά μας στοιχεία. Είμαστε ευγνώμονες για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό. Έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς ειρήνης και πολέμων, αλλά κυρίως τον τελευταίο καιρό που η Ελλάδα ζούσε δύσκολες στιγμές».

Αφού επικαλέστηκε, δε, λόγια του Περικλέους: «και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς», πρόσθεσε: «Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεργεσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε».

Παράλληλα, ο Ομπάμα σημείωσε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό».

«Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε ακολούθως ο Ομπάμα, ο οποίος επικαλέστηκε «μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας», καθώς «το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: "Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας."». Και πρόσθεσε: «Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε, τέλος, την πρόποσή του λέγοντας «στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές», ενώ ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά «Στην υγειά σας».

Σχετικές ειδήσεις