ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο - Γαβρόγλου: Λάθος να θεωρήσουμε πως ό,τι κατακτήθηκε τότε είναι και σήμερα δεδομένο

Πολυτεχνείο - Γαβρόγλου: Λάθος να θεωρήσουμε πως ό,τι κατακτήθηκε τότε είναι και σήμερα δεδομένο

Ειδήσεις για Πολυτεχνείο:Η ομιλία του υπουργού Παιδείας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα 43 χρόνια από την εξέγερση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει ότι ούτε δημόσια εκπαίδευση νοείται χωρίς δημοκρατία, αλλά και ούτε δημοκρατία χωρίς ουσιαστική παιδεία μπορεί να υπάρξει». Αυτό τόνισε, σήμερα, Πέμπτη (17/11/2016) ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για να τιμήσει την 17η Νοεμβρίου του 1973.

«Συμφωνώ απολύτως με τον προκάτοχο μου Νίκο Φίλη, ότι προϋπόθεση της υπεράσπισης της δημοκρατίας είναι η παιδεία, και καρδιά της είναι το δημόσιο σχολείο. Έχουμε όλοι χρέος, να στηρίξουμε ένα σχολείο δημοκρατικό. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμάσουμε τους πολίτες να είναι ανθεκτικοί και να αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό», επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

«Οι νέοι του Πολυτεχνείου αγνόησαν τις νουθεσίες κομμάτων, βρέθηκαν όλοι μαζί, με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, να σχεδιάσουν τις δράσεις για το μέλλον τους και να σφυρηλατήσουν την δημοκρατία», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: «Δεν έχει σημασία ότι όψιμοι απολογητές του καθεστώτος προσπαθούν να υποβαθμίσουν τι έγινε εκείνη τη μέρα. Θα τους αγνοήσει η ίδια ιστορία και θα τους περιφρονήσουν οι νέες γενιές. Οι νέοι αγωνίστηκαν κατά ενός αυταρχικού παρόντος, ενάντια στον φασισμό, με κέντρο του οράματός τους μια δίκαιη κοινωνία, την ειρήνη, την παιδεία».

Ο κ. Γαβρόγλου, μίλησε ακόμα για ανάγκη επικαιροποίησης του μηνύματος των αγώνων των νέων του Πολυτεχνείου σε μια περίοδο, όπως είπε, όπου η Ευρώπη δοκιμάζει τις αντοχές της απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, στους πολέμους, τα εκατομμύρια των προσφύγων, και στην επικράτηση της ακροδεξιάς, που την οδηγούν σε κατακερματισμούς χωρίς να μπορεί να δώσει όραμα στους πολίτες της.

«Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δοκιμάζεται και δοκιμάζεται σκληρά. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου για υπεράσπιση της δημοκρατίας παραμένει δυστυχώς και σήμερα τραγικά επίκαιρο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε πως ό,τι κατακτήθηκε τότε είναι και σήμερα δεδομένο. Καλούμαστε λοιπόν να υπερασπιστούμε την πληγωμένη δημοκρατία μας και το ανθρώπινο πρόσωπο των κοινωνιών μας», κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.