ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παροχές Τσίπρα σε συνταξιούχους: Φάτε μάτια ψάρια

Παροχές Τσίπρα σε συνταξιούχους: Φάτε μάτια ψάρια

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: «Τα ψέματα τελειώνουν. Οδεύουμε προς το τέλος της διαδρομής», έλεγε στο Newsbomb.gr στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, το βράδυ της Πέμπτης (08/12/2016), λίγο μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που, όπως αποκάλυψε το ίδιο, έγιναν κυρίως για λόγους δημοσκοπικούς.

Η χώρα μπαίνει σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο με παροχές - ψίχουλα και ο πρωθυπουργός αναδιανέμει τη φτώχεια - ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια

Δηλαδή, για να μετρηθούν τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε έως τα Χριστούγεννα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι κανείς στο παρελθόν δεν κέρδισε από ανάλογες παροχές την ώρα που η λαϊκή οργή κόχλαζε. Ο ίδιος άλλωστε εύστοχα, στις 21 Μαρτίου του 2014 είχε δηλώσει, για την αντίστοιχη εξαγγελία του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά:

«Από τη μία αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη».

Η κατάσταση θυμίζει το ρητό «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί κατήφεια και εκνευρισμός με έντονα χαρακτηριστικά πανικού. Ούτε καν η ανακήρυξη του Αλέξη Τσίπρα ως ενός από τους πιο σέξι πολιτικούς του πλανήτη και μάλιστα από τρία διαφορετικά life style περιοδικά παγκόσμιας εμβέλειας δεν ήταν αρκετή να φτιάξει λίγο το κλίμα.

Διχασμός στο Μέγαρο Μαξίμου

MAXIMOU VRADY

Το επιτελείο του πρωθυπουργού, ο άλλοτε συμπαγής πυρήνας που βοήθησε τον Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να κατακτήσει την εξουσία με κάθε θεμιτό και... αθέμιτο τρόπο, είναι βαθιά διχασμένο.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αποκαλούμενος και μέντορας του πρωθυπουργού, αποστασιοποιημένος διαφωνεί με βασικές, πλέον επιλογές κυρίως σε ότι αφορά στη διαχείριση της καθημερινότητας. Ο Νίκος Παππάς έχοντας πλέον απομακρυνθεί ψυχή τε και σώματι συμμετέχει μεν αλλά όχι με τη ζέση του πρόσφατου παρελθόντος. Περισσότερο δείχνει να ενδιαφέρεται για την προσωπική του διάσωση αν και εκτιμάται ότι στην τελική ευθεία θα βρεθεί και πάλι εκεί.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται πλέον στα όριά του, έτοιμος να τα βροντήξει κάτω και να φύγει.

Οι υπόλοιποι κατά περίπτωση είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν για τους τακτικούς χειρισμούς αλλά η ουσία είναι μία. Το άστρο του Αλέξη Τσίπρα ξεθωριάζει και πλέον δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός του πρόσφατου παρελθόντος.

Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι ακόμη και ο «μάγος» Αλέξης μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. «Έχουν αποδεχθεί την ήττα και αυτό είναι το χειρότερο από όλα», επισημαίνει στο Newsbomb.gr ένα στέλεχος της κυβέρνησης που όμως γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στον πυρήνα της κυβερνητικής εξουσίας. «Το μόνο που μπορεί να παλέψουν, αν και διατηρώ αμφιβολίες, είναι η διαφορά», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται πλέον με ένα και μοναδικό γνώμονα: Τη διατήρηση της καρέκλας. Αρχικά αυτή του πρωθυπουργού για όσο περισσότερο χρόνο είναι εφικτό. Και στη συνέχεια, μετά τις εκλογές και την ήττα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικός του στόχος είναι η μη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας που θα του δώσει ρόλο και τις ελπίδες για επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, χωρίς το bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η προφητεία Πανούση

PANOUSIS

Το Newsbomb.gr έχει αποκαλύψει τις κινήσεις που γίνονται ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις συμμαχίες που αναπτύσσονται για την επόμενη ημέρα της εκλογικής ήττας.

Σχετικό αλλά και εξόχως αποκαλυπτικό είναι και το άρθρο που δημοσίευσε την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης.

Με τίτλο «Σήμα κινδύνου» ο πανεπιστημιακός που έχασε τη μάχη με τον πυρήνα του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση του στην κυβέρνηση, ξεκινά με μια φράση του δικηγόρου συγγραφέα και ποιητή Δημήτρη Πιστικού: «Το θέμα μας είναι όταν έρθει η ώρα να γίνει απογραφή να είσαι βέβαιος πως όσα αφήνεις πίσω είναι καλύτερα από όσα βρήκες».

Και συνεχίζει, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Τις συμφορές δεν τις στέλνουν οι Θεοί [Επίκουρος] ή οι Θεσμοί [Ευρώπη], αλλά τις προ[σ]καλούν οι άνθρωποι, ιδίως αυτοί που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν τους θεούς. Δεν είναι όλα «γραμμένα». Μεγάλο μέρος της Ιστορίας το γράφουν οι ίδιοι οι Ηγέτες. Προσοχή όμως. Και γι’ αυτούς φτάνει κάποτε η ώρα του [ενδιάμεσου ή οριστικού] απολογισμού. Αυτή είναι η Μεγάλη Ώρα του πραγματικού Ηγέτη. Στην πολιτική πρέπει να εισέρχεσαι και να εξέρχεσαι, να νικάς και να χάνεις με αξιοπρέπεια. Η υστεροφημία κερδίζεται με αλήθειες κι όχι με ψέματα.

Όπως δεν νοείται gouvernement de caprice [Μοντεσκιέ] έτσι και δεν νοείται Κυβερνήτης ο οποίος δεν γνωρίζει πώς και πότε κατεβαίνει από τη σκηνή [για ν’ αναστοχαστεί και να επαναξιολογήσει τις σχέσεις, τα πρόσωπα, τις ιδέες].

Ο Ηγέτης [αυτο]θυσιάζεται πριν τον στήσουν στον τοίχο οι διαψεύσεις του και τον πυροβολήσουν πισώπλατα οι «σύντροφοί» του».

Η τελευταία αυτή αναφορά είναι σαφές ότι αφορά στα όσα «ετοιμάζει» για τον Αλέξη Τσίπρα την επομένη των εκλογών μια σημαντική μερίδα της Κεντρικής Επιτροπής, ειδικά στην περίπτωση που η ήττα θα έχει λάβει μορφή πανωλεθρίας. Και αυτό είναι ήδη προσδιορισμένο: Είτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 20% είτε αν η διαφορά με τη ΝΔ κυμανθεί πάνω από 10% ή ακόμη χειρότερα από 15%.

Πρωθυπουργεύων και όχι πρωθυπουργός

KAMMENOS TSIPRAS

Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά είναι ένας πρωθυπουργεύων που έχει χάσει κάθε πραγματικό έλεγχο της κυβερνητικής ορχήστρας.

Από την ημέρα του ανασχηματισμού κατά τη διάρκεια του οποίου προχώρησε σε ατιμωτικούς πολιτικούς συμβιβασμούς είτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ είτε με εξωγενή και εξωθεσμικά κέντρα ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά φαντάζει σαν θηριοδαμαστής χωρίς μαστίγιο.

Ο Πάνος Καμμένος ουσιαστικά έχει αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και σύρει όλη τη χώρα σε μια επικίνδυνη πολιτική εντυπωσιασμού και όχι ουσίας που έχει ως μόνο στόχο τη συλλογή ψήφων για τους καταρρέοντες ΑΝΕΛ τους οποίους οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν εκτός Βουλής.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της επίσκεψης-οπερέτα στο Καστελόριζο, αλλά και το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αποκαλεί τον Τούρκο πρόεδρο δικτάτορα ενώ νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι κάνει ηλίθιες δηλώσεις.

Παράλληλα, η επένδυση των Αζέρων στη ΔΕΣΦΑ χάλασε καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τους επενδυτές (ο Αλέκος Φλαμπουράρης εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα), οι αρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης (νυν) και Πάνος Σκουρλέτης (πρώην) έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Τίποτε δεν πάει καλά για την κυβέρνηση, δυστυχώς, όμως, και για τη χώρα. Προφανώς έφτασε η ώρα να πληρωθεί η ανερμάτιστη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια διαλύοντας και ότι υπήρχε όρθιο σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Στην οικονομία, παρά το τρίτο μνημόνιο και τα δεινά που επέφερε στον ελληνικό λαό τίποτε δεν τελείωσε. Η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους στο τελευταίο Eurogroup ουσιαστικά προσέθεσε περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θα λύσει το 2060.

Οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης για το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ουσιαστικά τελειώνουν με το χειρότερο αποτέλεσμα για τους δεινά χειμαζόμενους πολίτες της χώρας.

Το παιχνίδι με τις «κόκκινες γραμμές» και τη δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση παίζεται για ακόμη μία φορά, αλλά κανείς πλέον δεν τους πιστεύει.

Έφτασε μάλιστα ο Πάνος Καμμένος να αποκαλεί τον Γιάνη Βαρουφάκη «πράκτορα του Σόιμπλε» προκειμένου να πείσει (άραγε ποιόν Έλληνα πολίτη) ότι δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προδόθηκε και δεν πρόδωσε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Ο κ. Καμμένος, που αν και λαλίστατος δεν έχει βρει να πει ούτε μια λέξη για τις αποκαλύψεις που αφορούν στις μπίζνες της οικογένειας του μέσω off shore εταιρειών.

Διαβάστε εδώ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τις «off shore της μιας λίρας» της οικογένειας Καμμένου

Από την άλλη η ίδια κυβέρνηση που μοιράζει ψίχουλα σε όσους πολίτες έφερε κάτω από τα όρια της φτώχειας κόβοντας το ΕΚΑΣ και επικουρικές συντάξεις ετοιμάζεται να αποτελειώσει 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από την 1η Ιανουαρίου.

Αυξάνει έμμεσους φόρους, ετοιμάζεται για νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις, διορίζει εκατοντάδες μετακλητούς υπαλλήλους σε κυβερνητικές θέσεις με προκλητικούς για την εποχή μισθούς.

Πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας και δήθεν διαδηλώνει για τις συλλογικές συμβάσεις αλλά ταυτόχρονα προωθεί τις ελαστικές μορφές εργασίας με τις αμοιβές των 200 και των 300 ευρώ.

Ετοιμάζεται να μειώσει το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ προκειμένου να βρει τα έσοδα που έχασε κάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους φτωχούς και άρα μη υπόχρεους να υποβάλλουν φόρο.

Την ίδια ώρα που αναζητά χρήματα δεν φορολογεί τους εφοπλιστές και δίνει επιπλέον χρήματα στους εθνικούς εργολάβους βάζοντας μάλιστα και τα... δικά της παιδιά μέσα στο παιχνίδι.

Οι επενδύσεις των 100 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το 2020 προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της μοιάζουν με ανέκδοτο κυρίως λόγω της φορολογικής πολιτικής, των γραφειοκρατικών προσκομμάτων, της διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης και όλων των κακοδαιμονιών που δεν έθιξε στο παραμικρό η παρούσα κυβέρνηση επί δύο χρόνια τώρα.

Τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Με τον Ερντογάν απασφαλισμένο, με το Κυπριακό ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, με την Αλβανία να σηκώνει κεφάλι η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις και αυτοσχεδιάζει. Αρμόδιος υπουργός Νίκος Κοτζιάς ουσιαστικά σιωπά και έχει αφήσει τον Πάνο Καμμένο να παριστάνει τον μαθητευόμενο μάγο.

Τα όποια στηρίγματα είχε εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας στη διεθνή πολιτική σκηνή αποχωρούν το ένα μετά το άλλο. Ο Φρανσουά Ολάντ τελειώνει τον Μάρτιο, ο Ματέο Ρέντσι έφυγε ήδη, οι Ποδέμος και ο Κόμπριν βρίσκονται στα κάτω τους.

Στον αντίποδα ειδικά στην Ευρώπη όλα δείχνουν ότι τελειώνει η όποια συμπάθεια και ανοχή είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση που καλείται να εφαρμόσει τα όσα έχει υπογράψει.

Στο Μεταναστευτικό, εκτός από όλα τα προβλήματα που υπήρχαν, έρχεται και η απόφαση της Κομισιόν που από τον Μάρτιο θα μας στείλει πίσω όλους εκείνους που πέρασαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και κρίθηκε ότι δεν δικαιούνται άσυλο.

Πρόκειται για αρκετές δεκάδες χιλιάδες, που κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν και κατά την τότε αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου «απλώς εξαφανίζονταν». Δυστυχώς, όπως φαίνεται, φτάνει η ώρα που θα μας εμφανιστούν ως φάντης μπαστούνι κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο εκρηκτική.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το δίδυμο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος... παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια. Ψάχνουν με αγωνία τις εξάρες αλλά όχι για τον ελληνικό λαό, μα για τους ίδιους.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις