ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξορκίζει τις εκλογές το Μαξίμου: Υπομονή μέχρι το 2019

Ξορκίζει τις εκλογές το Μαξίμου: Υπομονή μέχρι το 2019

Απορρίπτει η κυβέρνηση τα περί προεκλογικών παροχών από τον πρωθυπουργό και αφήνει αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης.

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που περιελάμβαναν χριστουγεννιάτικο μποναμά προς τους συνταξιούχους, «φούντωσαν» για τα καλά τα σενάρια εκλογών, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως πρόκειται για προεκλογικές παροχές και έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Πηγές ωστόσο του Μαξίμου απορρίπτουν τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και επαναλαμβάνουν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019», σχολιάζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ την οποία κατηγορούν για αφωνία στο θέμα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η κίνηση αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού.

Επίσης, συγκρίνουν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα με το κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης Σαμαρά λέγοντας ότι τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος, αφού εκείνη η πρωτοβουλία έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5% και ναρκοθέτησε το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντ' αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%). Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια!» σχολιάζουν οι πηγές από το Μαξίμου.

Και καταλήγουν: «Ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί 'ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς' η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;».

Σχετικές ειδήσεις