ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξεί το Μαξίμου ότι οι θεσμοί θα κρίνουν συμβατά τα μέτρα με το πρόγραμμα

Αισιοδοξεί το Μαξίμου ότι οι θεσμοί θα κρίνουν συμβατά τα μέτρα με το πρόγραμμα

Αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν εντός των προσεχών ημερών -και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα- πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι συμβατά με όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές.

Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πιο λεπτομερώς, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ.

Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ακόμη κι αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους δανειστές πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα.

Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.

Στη συνάντηση, τέλος, με τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.

Σχετικές ειδήσεις