ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν: Παταγώδης αποτυχία η συνάντηση του Τσίπρα με την Μέρκελ

Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν: Παταγώδης αποτυχία η συνάντηση του Τσίπρα με την Μέρκελ

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Γερμανία, ο οποίος υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του, κατάφερε μόνο να επιδεινώσει τη διαπραγματευτική του θέση και να αυξήσει τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία!

Παρά την εμπειρία αυτών των δύο άκρως επιμορφωτικών ετών στην εξουσία, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη και να έχει τις ίδιες αυταπάτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Βερολίνο με αιτήματα-ευχές, για πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, «πολιτικό» κλείσιμο της αξιολόγησης, αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας σε θέματα παροχών, όταν υπάρχει πλεόνασμα και διαχωρισμό των θέσεων Μέρκελ από αυτές του Σόιμπλε. Όμως, παρά το χριστουγεννιάτικο κλίμα, ο Πρωθυπουργός έφαγε πόρτα σε όλα!

Η κακή πορεία της αξιολόγησης, οι επίμονες απαιτήσεις του ΔΝΤ και η είδηση ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά το Μάρτιο, σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη θέση της Γερμανίας ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, φέρνει καθυστερήσεις και επικίνδυνη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.

Βιασύνη, αφέλεια, επιπολαιότητα, επικοινωνιακά λάθη και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις οδηγούν τον Πρωθυπουργό σε επιλογές τολμηρές που γυρίζουν μπούμερανγκ.

Αναζητώντας διέξοδο, για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε λανθασμένα ότι θα μπορούσε να έχει πολιτική στήριξη από την Καγκελάριο Μέρκελ.

Όμως όπως ήταν φυσικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος τάχθηκε στο πλευρό του Σόιμπλε, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι έπρεπε να έχουν ενημερώσει τους δανειστές για τις εξαγγελίες Τσίπρα.

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο» ξεκαθάρισε την Παρασκευή (16/12) η Μέρκελ στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, κάτι που η γερμανική πλευρά επαναλαμβάνει σταθερά εδώ και καιρό.

«Κατσάδα» Μέρκελ σε Τσίπρα

Το δείπνο του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο κράτησε παραπάνω από δυο ώρες, με την Άνγκελα Μέρκελ να εκφράζει «παράπονα» και να κάνει παρατηρήσεις στον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφορικά με το πρόσφατο επεισόδιο με τον Σόιμπλε.

Μάλιστα, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε χαρακτηριστικά στον Αλέξη Τσίπρα, να μην στοχοποιεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς, «όποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα», ζητώντας να πέσουν οι τόνοι.

Από την γερμανική πλευρά αναφέρεται χαρακτηριστικά πως, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, η ίδια τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, καθώς η Γερμανία μπορεί να δείξει κατανόηση, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους ενέργειες.

Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση καθώς, και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Έφαγε «ξύλο» ο Τσακαλώτος

Τα "χαστούκια" της ελληνικής κυβέρνησης ήταν απανωτά την Παρασκευή, καθώς μετά την... κατσάδα της Μέρκελ στον Τσίπρα, ακολούθησε "ξύλο" στον Έλληνα υπ. Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε συγγνώμη από τους δανειστές για τα «δώρα» Τσίπρα στους συνταξιούχους και την μείωση ΦΠΑ στα νησιά ζήτησε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel,

Όπως αναφέρει το Spiegel, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση του με Γερμανούς βουλευτές, παραδέχτηκε «επικοινωνιακά λάθη» για την ανακοίνωση των συγκεκριμένων παροχών.

Η παραπάνω «απολογία» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (16/12) στο Βερολίνο, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, ενώ απέδωσε το λάθος σε έλλειψη επικοινωνίας και εξηγώντας ότι ήταν μία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί γρήγορα.

Σχετικές ειδήσεις