ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εφαγε «πόρτα» σε όλα - Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ

Τσίπρας: Εφαγε «πόρτα» σε όλα - Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Γερμανία, αφού υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του, πέτυχε μόνο να επιδεινώσει τη διαπραγματευτική του θέση και να αυξήσει τους κινδύνους για την οικονομία.

Στο «κενό» έπεσε η προσπάθεια του πρωθυπουργού για «πολιτικό» κλείσιμο της αξιολόγησης

Παρά την εμπειρία δύο άκρως επιμορφωτικών ετών και το δαπανηρό για τη χώρα γκρέμισμα των αυταπατών του, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη και να έχει τις ίδιες αυταπάτες. Ετσι επισκέφθηκε το Βερολίνο με αιτήματα-ευχές, για πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, «πολιτικό» κλείσιμο της αξιολόγησης, αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας σε θέματα παροχών-όταν υπάρχει πλεόνασμα-, διαχωρισμό των θέσεων Μέρκελ από αυτές του Σόιμπλε και «έφαγε» πόρτα σε όλα...

Η κακή πορεία της αξιολόγησης, οι επίμονες απαιτήσεις του ΔΝΤ και τελικά η είδηση ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά το Μάρτη, σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη θέση της Γερμανίας ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, φέρνει καθυστερήσεις και επικίνδυνη αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.

Βιασύνη, αφέλεια, επιπολαιότητα, επικοινωνιακά λάθη, λάθος χειρισμοί και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις τον οδηγούν σε επιλογές τολμηρές που γυρίζουν μπούμεραγκ. Αναζητώντας διέξοδο για άλλη μια φορά εκτίμησε λανθασμένα ότι θα μπορούσε να έχει πολιτική στήριξη από την Καγκελάριο Μέρκελ, πιστεύοντας ότι θα στηρίξει τον ίδιο και όχι τον υπουργό Οικονομικών της.

Όμως όπως ήταν φυσικό και όπως άπαντες –εκτός του κ. Τσίπρα- περίμεναν, η Γερμανίδα Καγκελάριος τάχθηκε στο πλευρό του Σόιμπλε και την ίδια στιγμή και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι έπρεπε να έχουν ενημερώσει τους δανειστές για τις εξαγγελίες Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και μετά από δύο χρόνια... τα λάθη συνεχίζονται.

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο» ξεκαθάρισε χθες (18/12) η Μέρκελ στον έλληνα Πρωθυπουργό, κάτι που η γερμανική πλευρά επανλαμβάνει σταθερά σε όλους τους τόνους εδώ και ακιρό, πόσο μάλλον σε μια προεκλογική περίοδο.

Ούτε το αδιέξοδο της αξιολόγησης όμως είναι ένα θέμα που αφορά την κα. Μέρκελ, η οποία όπως έχει ξανακάνει, τον παρέπεμψε στο EuroWorking Group. «Δεν θα γίνω εγώ υπουργός Οικονομικών, απευθυνθείτε στο EWG» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Μέρκελ: «Μην κάνετε παροχές χωρίς να ρωτάτε, πριν υπάρξει διαβούλευση»

Ο κ. Τσίπρας τα άκουσε όμως και για την πρωτοβουλία των έκτακτων παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκείνος εξήγησε ότι πρόκειται για επιλογή που δεν διαταράσσει τα δημοσιονομικά και ότι είναι θέμα κυριαρχίας της ελληνικής κυβέρνησης να διανείμει το πλεόνασμα στις κοινωνικές εκείνες ομάδες, που «σήκωσαν σταυρό του μαρτυρίου».

Και η απάντηση που έλαβε ήταν ...να αποφεύγονται επιλογές που μπορεί να θεωρηθούν ως «μονομερείς ενέργειες» και δημιουργήσουν αμφιβολία ή καχυποψία ως προς το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Τελικά σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό αξιωματούχο, η πλευρά των εταίρων «ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο».

Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο της Γερμανίας στην καλή κα. Μέρκελ και τον κακό κ. Σόιμπλε, επίσης απέτυχε αφού η απάντηση που πήρε ήταν «Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, αυτές αντιμετωπίζονται ως όλον, και άρα δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε προσωπικές πολιτικές υπουργών», σημείωσε η κα. Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε για ακόμη μια φορά να απομονώσει το ΔΝΤ και ήταν «παντελώς κατηγορηματικός» στο τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Η ελληνική κυβέρνηση, είναι ενήμερη των σεναρίων που θέλουν το ΔΝΤ να μεταθέτει την άνοιξη την απόφασή του για τη συμμετοχή του ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα και επιχείρησε να εξασφαλίσει την πιθανότητα για Πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ.

Και σε αυτό όμως... βρήκε τοίχο, αφού του ξεκαθαρίστηκε ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, γιατί απλά θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο», κάτι που η γερμανική πλευρά επαναλαμβάνει σταθερά σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό, πόσο μάλλον σε μια προεκλογική περίοδο. Ειδικότερα η Καγκελάριος εξήγησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αυτό που όλοι οι αναλυτές λένε ότι θα του πει: δεν γίνεται το ΔΝΤ να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς η απόφαση που έχει πάρει το γερμανικό κοινοβούλιο για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έχει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του Ταμείου και χωρίς αυτή το τρίτο πρόγραμμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια νέα απόφαση της γερμανικής βουλής.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το κάνει τώρα η Μέρκελ, δεδομένου ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πραγματοποιηθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία, και μια τέτοια ψηφοφορία στη Βουλή για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα προς την κα. Μέρκελ σε σχέση με εκείνο που ψηφίστηκε πέρυσι από την γερμανική βουλή.

Σχετικές ειδήσεις