Πυρά Σόιμπλε κατά Τσίπρα: Καμία κατανόηση όταν o Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγορεί τη Γερμανία

Πυρά Σόιμπλε κατά Τσίπρα: Καμία κατανόηση όταν o Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγορεί τη Γερμανία

ΝΕΟΙ «ΚΕΡΑΥΝΟΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Φουντώνει η κόντρα τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ειδικά από τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Νέα σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους».

«Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της» ισχυρίζεται ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (22/12/2016) στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο οποίος αντιπαραβάλει την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Deutsche Welle, όταν ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας του επισημαίνει πως στη νότια Ευρώπη είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, ο Σόιμπλε απαντά πως είναι λάθος αυτός ο τρόπος προσέγγισης και δηλώνει: «Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς, ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για το λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», συμπληρώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Και η κατανόηση έχει όρια σύμφωνα με τον Σόιμπλε

Η εφημερίδα παρατηρεί ωστόσο ότι «πάγωσε» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γιατί η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα. Και ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Όχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Τέλος, στην επισήμανση ότι ίσως βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, απαντά:

«Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεται χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους, αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ό,τι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».

Πηγή: Deutsche Welle