ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρης υποταγή Τσίπρα και Τσακαλώτου στον «κόφτη» των συντάξεων

Πλήρης υποταγή Τσίπρα και Τσακαλώτου στον «κόφτη» των συντάξεων

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι περισσότερο τραγική από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αυτοσχεδιάζει υπό το κράτος του πανικού – Στον αέρα παραμένει η 2η αξιολόγηση και η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση με non paper ανήμερα των Χριστουγέννων επιχείρησε να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της εκδοχή για τη συμμόρφωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τις υποδείξεις των Ευρωπαίων εταίρων και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Εφάπαξ το «έκτακτο επίδομα», μονοετής η αναστολή του ΦΠΑ, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση με την επιστολή της προκειμένου να αποσβέσει την οργή των δανειστών.

Δυστυχώς όμως οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου φανερώνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε κράτος πανικού.

Με την επιστολή Τσακαλώτου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε δίχως άλλους αστερίσκους εσωτερικής κατανάλωσης για την λειτουργία του «κόφτη» στις συντάξεις.

Οι διαβεβαιώσεις ότι «η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα έχει συμφωνήσει» δεν πείθουν πλέον ούτε το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την επιστολή, αν το περίφημο… δώρο Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους βγάλει εκτός στόχων το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016, τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λάβει «αντισταθμιστικά» μέτρα!!!

Θα ενεργοποιηθεί δηλαδή κόφτης στις συντάξεις!!!

Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών–, τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Τα δύσκολα για τον κ. Τσίπρα είναι μπροστά και δυστυχώς τόσο ο ίδιος, όσο και το επιτελείο του δεν φαίνεται να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο.

Αυτοσχεδιάζουν μόνο για να κερδίσουν χρόνο παραμονής στην εξουσία, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τον Απρίλιο οι αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ και τον Ιούλιο το ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται για ανάλογες πληρωμές περί τα 4,2 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την εκταμίευση δόσεων είτε τα από τα 6,1 δισ. ευρώ που συνοδεύουν την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, είτε των επόμενων δόσεων από τον ESM.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος μεγάλος διαπραγματευτικός σταθμός είναι η 12η Ιανουαρίου 2017. Συνεδριάζει το EWG για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου, αλλά και για να αποφανθεί αν θα εγκρίνει την εκκίνηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος υπό το φως και της επιστολής Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς.

Σημείο αιχμής παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αφού η πλευρά Σόιμπλε έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Η στρατηγική της κόντρας του Έλληνα πρωθυπουργού με το ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσει στις επικίνδυνες περιπέτειες του καλοκαιριού του 2015.

Σχετικές ειδήσεις