ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό ώρα μηδέν: Τετ-α-τετ Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη εβδομάδα

Κυπριακό ώρα μηδέν: Τετ-α-τετ Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη εβδομάδα

Ειδήσεις για Κυπριακό και Αλέξη Τσίπρα: Με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία τη μεθεπόμενη Πέμπτη (12/01/2017), Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται για το νέο γύρο διαβουλεύσεων σχετικά με το Κυπριακό και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβρασμός.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ – «ΓΡΙΦΟΣ» Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν σήμερα, Τρίτη (03/01/2017) ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τέσσερις ηγέτες της Ευρώπης αλλά και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνομιλήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, «εκτός του ότι κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες έχει ειδικό βάρος, αποτελεί σταθερή θέση της Αθήνας αλλά και της ΕΕ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της τελευταίας (της ΕΕ δηλαδή) στην πολυμερή Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου 2017».

Σημειώνουν, εξάλλου, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος -μέλος της ΕΕ, επιπλέον το Κυπριακό αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις».

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ξεκινά επίσημες επαφές με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα (09/01/2017) θα συναντηθεί στις 10:00 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στις 12:00 θα δεχθεί στο Μαξίμου την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, στις 14:00 ο πρωθυπουργός θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 17:00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη (19:30) και τέλος στις 20:30 θα μιλήσει με τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Θα γίνει το ραντεβού Τσίπρα - Ερντογάν;

erdogan tsipras arxeiou

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό παραμένει γύρω από το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει ραντεβού ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Γενεύης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα εργάζεται ως προς το να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, παρά το γεγονός ότι οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές, είναι πολλές.

Στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Κότζιας

Κι ενώ οι συνεννοήσεις για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν δίνουν και παίρνουν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναχωρεί την Παρασκευή (05/01/2017) για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με το νέο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του νέου επικεφαλής του Οργανισμού λίγο πριν τη Σύνοδο της Γενεύης για το Κυπριακό

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Κυπριακό

Δείτε εδώ όλα τα θέματα αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις