Επιστολή προς Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί και πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

Επιστολή προς Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί και πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Το παραπάνω τονίζουν σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, ζητώντας την εποικοδομητική δράση και συμβολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου για το Κυπριακό.

Οι δύο ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι «η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωγραφική ζώνη», ενώ για την ΕΕ θα είναι μια εξέλιξη «μείζονος σημασίας για τη δυναμική που εκπέμπει -και θέλει να συνεχίσει να εκπέμπει- ως πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και προόδου».

Διαβάστε ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ,

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με τις δύο πλευρές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να επιχειρούν επίλυση του ζητήματος μέσα σε πνεύμα συνεργασίας.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός σε αυτή την κατεύθυνση, για δύο βασικούς λόγους: Η Κύπρος αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνεπώς το Κυπριακό ζήτημα είναι, εκτός από εθνικό και διεθνές, ευρύτερα ευρωπαϊκό ζήτημα. Η επανένωση των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να είναι επιδίωξη και της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και να δοθεί ένα τέλος στην τεσσαρακονταετή κατοχή τμήματος της νήσου από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι πως η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη γεωγραφική ζώνη, και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακών συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν τόσο την ίδια την Κύπρο, όσο και την ΕΕ συνολικά. Ας μην ξεχνάμε πως το ζήτημα της ασφάλειας, της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης είναι μείζονος σημασίας για την ΕΕ και την δυναμική που εκπέμπει -και θέλει να συνεχίσει να εκπέμπει- ως πυλώνας σταθερότητας, δημοκρατίας και προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε την ενεργή και εποικοδομητική σας δράση και συμβολή για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ».