ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τζανακόπουλος – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης Τσίπρα στη Γενεύη

Κυπριακό: Τζανακόπουλος – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης Τσίπρα στη Γενεύη

Ειδήσεις | Κυπριακό: Με το βλέμμα στην πολυμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό είναι η κυβέρνηση, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις για το Κυπριακό, επισημαίνοντας την ανταλλαγή χαρτών για πρώτη φορά μετά το 1974. Πάντως, πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά, τόνισε.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι, οι θέσεις της Αθήνας για τα θέματα της ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης για δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στην ημέρα, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει την έναρξη της πολυμερούς. Ερωτηθείς για το αν η μετάβαση Τσίπρα στη Γενεύη εξαρτάται από την παρουσία Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Σχετικές ειδήσεις