ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο για την αδειοδότηση

Παππάς: Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο για την αδειοδότηση

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (13/1) ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μετά την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο για την αδειοδότηση», τόνισε χαρακτηριστικά καλώντας όσους τον κατηγόρησαν να το ξανασκεφτούν καθώς δεν ισχύει η πεποίθησή πως έχει άδεια όποιος χρησιμοποιεί την άδεια του παρόχου, δηλαδή της Digea.

Επίσης καταφέρθηκε εναντίον όλων όσων εδώ και 27 χρόνια αρνούνταν να πληρώσουν το τίμημα και παραδέχθηκε πως το μόνο που δεν έγινε ουσιαστικά αποδεκτό με την απόφαση του ΣτΕ ήταν η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τον ίδιο.

«Φτάσαμε στην ανάγκη να διεξάγουμε διαγωνισμό λόγω απουσίας ΕΣΡ, καθώς ήταν σαφές ότι το καθεστώς ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό» τόνισε ο κ. Παππάς ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι βάση των νόμων και της συμφωνίας με τους εταίρους δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης για προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Την ερώτηση για το αν θα άλλαζε τώρα πλέον κάτι από τις αποφάσεις του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε μη μετανιωμένος καθώς η πρόθεσή του ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενά του «να μην συνεχιστεί η παρανομία με τη συνεχή παράταση του παράνομου καθεστώτος των καναλιών» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε ό,τι αφορά την διαδικασία της αδειοδότησης.

Σε ότι αφορά το μεταβατικό στάδιο ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε πως «δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, με δεδομένο ότι γνωρίζουμε ότι μπορεί να καταβληθεί τίμημα από δυνάμεις διατεθειμένες να πληρώσουν. Θα ξεκινήσουμε άμεσα την διαβούλευση με το ΕΣΡ να βάλουμε κάτω ένα χρονοδιάγραμμα και στο μεσοδιάστημα οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι για την λειτουργία τους τα κανάλια θα καταβάλουν σχετικό εύλογο τίμημα».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως σε ότι αφορά τα χρήματα που έχουν καταβληθεί από τους υπερθεματιστές αυτά θα επιστραφούν, ενώ άφησε αιχμές για το αίτημα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σταθμών προς το ΣτΕ να εξαιρεθούν από την υποβολή πόθεν έσχες οι ίδιοι και τα διευθυντικά στελέχη τους, κατηγορώντας τους για θράσος.

Ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και το Mega Channel, είπε ότι στα θέματα αυτά η κυβέρνηση κινείται με αρχές και υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε στον καιρό που δίνονταν δάνεια με ‘αέρα'».

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε ως ευκταία μια λύση «τύπου Μαρινόπουλου», όπου θα βρεθεί επενδυτής να βάλει χρήματα και να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες.

«Συνέχιση της λειτουργίας, χωρίς επενδυτή και ‘ζεστό χρήμα' δεν μπορεί να υπάρξει» είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τις μηνύσεις του Π. Καμμένου κατά των δημοσιογράφων Α. Πετρουλάκη και Γ. Κουρτάκη-Π. Τζένου, ο κ. Παππάς είπε ότι κάποια ένδικα μέσα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και ανυπέρβλητα όρια, όπως είναι η προσβολή των συγγενικών προσώπων.

«Να συμφωνήσουμε ότι αυτά τα όρια δεν μπορεί κανείς να τα υπερβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σχετικές ειδήσεις