Τηλεοπτικές άδειες: Τι λένε πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την απόφαση του ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Τι λένε πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την απόφαση του ΣτΕ

Ειδήσεις | Τηλεοπτικές άδειες: Σχολιάζοντας την απόφαση υπ’ αριθμ. 95/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη νομοθεσία που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής εξέφρασαν σήμερα, Τρίτη (17/01/2017) την εκτίμηση πως «η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα πραγματοποιηθεί με βάση το νόμο 4339/15».

«Ο νόμος δεν ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός, όπως ισχυρίζονταν κάποιοι όλο το τελευταίο διάστημα. Αντισυνταγματική κρίθηκε αποκλειστικά και μόνο η παράγραφος 2 του άρθρου 2Α. Πρόκειται για τη διάταξη που μετέφερε την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού στον αρμόδιο Υπουργό, ελλείψει ΕΣΡ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε καν στο αρχικό κείμενο του νόμου και προστέθηκε μόνον όταν διαπιστώθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία η αδυναμία συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων για τη συγκρότηση ΕΣΡ», σημειώνεται από το περιβάλλον του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Μάλιστα, στο σκεπτικό, γίνεται επίκληση της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες συνιστούν σπάνιο πόρο».

Εξάλλου, αναφέρεται το ότι «το ΣτΕ προχωρά σε ρητή παραδοχή ότι από 29/10/2015 δεν υπήρχε συγκροτημένο ΕΣΡ.

Αναλυτικότερα:

a) Γίνεται αναφορά στην αντισυνταγματικότητα των νομοθετικών παρατάσεων της θητείας των μελών του ΕΣΡ και επίκληση της αρχής της «ορισμένης θητείας».

b) Κρίνεται ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα σε περίπτωση που οι εκπροσωπούμενες στο Κοινοβούλιο πολιτικές δυνάμεις δεν προχωρούν, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής (εν προκειμένω του ΕΣΡ)».

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το υπουργικό περιβάλλον, «υπό το φως της απόφασης του ΣτΕ πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα σήμερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συνάντηση του Υπουργού, Νίκου Παππά, με την ηγεσία του ΕΣΡ, στη διάρκεια της οποίας:

1. Συζητήθηκε η εκ μέρους της Κυβέρνησης υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής σε όλα τα επίπεδα υλικοτεχνικής και άλλης υποδομής.

2. Συνομολογήθηκε ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες