ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγήκαν μαχαίρια» στη Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη (vids)

«Βγήκαν μαχαίρια» στη Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη (vids)

Σε άγρια πολιτική κόντρα - εφ' όλης της ύλης - εξελίχθηκε η προ ημερησίας συζήτηση για το Αγροτικό στη Βουλή.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ, ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ: ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΤΕ ΣΕ GREXIT ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας «σιγά τα αίματα, κύριε Μητσοτάκη», με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ προ ημερών ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις.

Εν συνεχεία, ήρθε η απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αντιδημοκρατικό καθεστώς, που οδηγεί την χώρα είτε σε έξοδο από την Ευρωζώνη είτε σε 4ο μνημόνιο απεριόριστης διάρκειας».

Τσίπρας: Σιγά τα αίματα με τις μονομερείς ενέργειες

«Η δεύτερη αξιολόγηση - που έχετε βάλει τα λεφτά σας ότι δεν θα κλείσει - θα κλείσει και θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αγροτικό.

Υπογράμμισε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, το 2018 και ότι «εντείνουμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ώστε και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές χρήματος».

Παράλληλα, εξαπέλυσε συνολική επίθεση προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ο σχεδιασμός του είναι η αποτυχία της αξιολόγησης και της εθνικής προσπάθειας, προκειμένου να έρθει στη συνέχεια να εφαρμόσει επί ερειπίων «το πιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει δει ποτέ η χώρα: διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και μειώσεις μισθών και συντάξεων».

«Το σχέδιο σας είναι να κάνετε την Ελλάδα “Ειδική Οικονομική Ζώνη”, να έρθετε να ολοκληρώστε το σοκ και την καταστροφή που άφησαν στη μέση το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», είπε.

«Δεν θα σας το επιτρέψουμε αυτό κ. Μητσοτάκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι εννοεί ότι ζητά άρον -άρον κλείσιμο της β' αξιολόγησης: «Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ναι ή όχι; Να εφαρμόσουμε τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ για μετά το πρόγραμμα, ναι ή όχι; Να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας από τους ευρωπαϊκούς εργασιακούς νόμους, ναι ή όχι; Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ ως καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα; Συνεχίζετε να επαγγέλλεστε την πρότασή σας για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ομαδικές απολύσεις; Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ιδεοληψία της αριστεράς; Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία ως αδαή;».

Τόνισε ότι ο λαός καταλαβαίνει ποιος προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ποιος μπλοκάρει την πορεία ανάκαμψης της χώρας: «Εμείς προχωράμε μπροστά και δεσμευόμαστε ότι κάθε φορά τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τη χώρα, ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα είναι χειρότερα για το δικό σας πολιτικό σχέδιο».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εκτενή περιγραφή μιας βελτιωμένης εικόνας της σημερινής οικονομικής κατάστασης σε σχέση με εκείνα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και συγκριτικά με το πόσο χειρότερα θα ήταν σήμερα τα πράγματα για τους πολίτες (13 δισ. επιπλέον μέτρα) με βάση τις συμφωνίες της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% για το 2015-2016-2017.

Ως προς τη συζήτηση καθεαυτή για το Αγροτικό, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή διαδικασία. Ωστόσο, απέκρουσε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν επί δεκαετίες, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες τους για τη συνολική υποβάθμιση του αγροτικού τομέα και εξηγώντας ποιες βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τέσσερις σημαντικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, που σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο θα μπορέσει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την υπεραπόδοση στην οικονομία: α) μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, β) μείωση στον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, γ) μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών, ιδίως στη ζωική παραγωγή, δ) τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, σημείωσε, ότι δεν είναι τόσο ειλικρινές το ενδιαφέρον για τα αγροτικά προβλήματα όσων κυβέρνησαν και είναι στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς τους ότι ο σχεδιασμός τους είναι να εκβιάσουν μια σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, προκειμένου να καρπωθούν πολιτικό όφελος. Τόνισε ότι η καθιέρωση διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες τους χαλάει το σχετικό αφήγημα και πως είναι «απλοϊκή» αυτή η τακτική τους γιατί αποφεύγουν να πουν στους αγρότες ότι τα ίδια κόμματα ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ότι θα προβεί σε μονομερή ενέργεια απέναντι στους θεσμούς για τη μείωση της φορολογίας: «Προσέξτε κ. Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα και σιγά τη “Συμφωνία Αλήθειας”, μην είστε τόσο σκληροί απέναντι στους θεσμούς, την είδε την παλικαριά σας ο λαός με τη 13η σύνταξη». «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα», είπε, προσθέτοντας ότι με χαιρεκακία πανηγύρισε όταν πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Καμιά μονομερή ενέργεια δεν έχετε σχέδιο να κάνετε», είπε, σημειώνοντας ότι η «μείωση στη φορολογία που ευαγγελίζεστε» αφορά μόνο τα μεγάλα εισοδήματα, τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες, «τα συμφέροντας που εκπροσωπείτε». Είπε ότι στήνει το αφήγημά του για να προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα και πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού.

«Ακούστε μια και καλή: Αυτή η κυβέρνηση ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους. Μιλήσαμε για “παράλληλο πρόγραμμα” και αυτό υλοποιείται βήμα το βήμα». Πρόσθεσε ότι παρά τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, η ίδια η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι ο νόμος της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ ισχύει και θα προχωρήσει η αδειοδότηση. «Θα είστε και δεύτερη φορά απέναντι;».

Τόνισε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε τα οικονομικά μεγέθη που εμφανίζει σήμερα η οικονομία που γυρίζει σελίδα, θα είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι ζούμε σε έναν παράδεισο. Όμως η κυβέρνηση αυτή δεν μιλά για success story, παρότι οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν και είναι εντός προγράμματος για δεύτερη χρονιά. Είπε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι γιατί αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, η σπατάλη και πως «αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει προοπτικά τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μητσοτάκης: Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης του προβλήματος

Με τις εξελίξεις στα ΜΜΕ ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να μελετήσει πιο προσεκτικά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με εκβιαστικές μεθόδους προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ, τοποθετώντας τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ, «τον άνθρωπο που είχατε στόχο να θέλετε να βάλετε στην αντιπροεδρία του ΕΣΡ», όπως τόνισε.

«Είστε ο ορισμός της διαπλοκής, αλλά τα σχέδιά σας δεν θα περάσουν», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι διαπραγματεύεται με το ένα μάτι στους δανειστές και το άλλο στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κινδυνεύουμε να ζήσουμε καταστάσεις όπως του καταστροφικού α' εξαμήνου του 2015», συνέχισε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, στα μέσα του 2018.

«Στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα μείνει διασωληνωμένη, αλλά ούτε αυτό μπορεί να θεωρείται δεδομένο με τους σημερινούς συσχετισμούς», εκτίμησε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το αίτημα για εκλογές, λέγοντας ότι οι εκλογές δεν είναι πλέον πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας.

«Θα καταγραφείτε ως μια τραυματική υποσημείωση», είπε, τοποθετώντας τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δυνάμεων της υπευθυνότητας και των δυνάμεων του λαϊκισμού.

«Το δίλημμα δεν είναι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και οι υποστηρικτές του λαού. Το δίλημμα είναι αν συντάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή αν συντάσσεται με την Ελλάδα του κάθε παιδιού που εργάζεται σκληρά για να πετύχει», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να κρατά όμηρο τον ελληνικό λαό και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μην παίζει παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο.

«Οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και οι επόμενες με το νόμο που θα φέρει άμεσα η ΝΔ», τόνισε, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να μάθει ότι ο βασικός κανόνας της Δημοκρατίας είναι και η ήττα στις εκλογές. Έχασαν και άλλοι πριν από εσάς, πιο σημαντικοί», κατέληξε.

Γεννηματά: Τα αδιέξοδα έχουν ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα, το λόγο πήρε η Φώφη Γεννηματά, η οποία επέκρινε το σύνολο της ομιλίας του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αρχικά μιλήσατε ως αντιπολίτευση και μετά είπατε ότι υλοποιήσατε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και μετά επιχειρήσατε να στήσετε μια κοκορομαχία με τον κ. Μητσοτάκη για να γλιτώσετε».

Αποτελεί θράσος να κάνετε συγκρίσεις για τα πρωτογενή πλεόνασματα, είπε η κ. Γεννηματά η οποία «κάρφωσε» την κυβέρνηση ότι «σε ένα χρόνο πήρατε τόσα μέτρα που οι αγρότες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

«Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα γονατίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2017; Κάνατε το αγροτικό εισόδημα, επίδομα», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Τα αδιέξοδα έχουν ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», συνέχισε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά και να προβάλει τις προτάσεις, και όχι για να κάνει παζάρια για να κρατηθεί στην εξουσία, τονίζοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση «δεν θα αντιτάξει τους δήθεν λεονταρισμούς στις απαιτήσεις των δανειστών».

Χαρακτήρισε, τέλος, τον Αλέξη Τσίπρα ως «πολιτικά αμετανόητο, καθώς το μόνο που θέλει είναι να μείνει στην καρέκλα με κάθε κόστος».

Μιχαλολιάκος: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωρούν και εκτελούν εθνοκτόνα σχέδια

Επίθεση, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορώντας τα κόμματα, ότι με εντολή των Βρυξελλών, προχωρούν και εκτελούν εθνοκτόνα σχέδια σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί κατά της Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι με φωνασκίες και απειλές για λιντσαρίσματα, η Χρυσή Αυγή θα πάψει να βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό.

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Αγροτικό, ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και στις κινητοποιήσεις τους, μίλησε για μέτρα που εξοντώνουν τους αγρότες και συμπεριλαμβάνονταν στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν τον περασμένο Αύγουστο, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

«Και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά μίλησαν για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Ούτε λέξη όμως δεν είπαν για τις βασικές αιτίες που κατάντησαν τον αγροτικό κόσμο στη σημερινή κατάσταση και για τα οποία είχαν μερίδιο ευθύνης. Ξέχασαν να αναφέρουν ότι όλα αυτά ήταν προαπαιτούμενα του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν όλοι μαζί. Τα μέτρα οδηγούν τους αγρότες, που είναι η ψυχή του Έθνους, στην εξαφάνιση. Θέλετε να τους εξοντώσετε σαν πιστά υποκινούμενα όργανα της παγκοσμιοποίησης. Εμείς της Χρυσής Αυγής, που είμαστε οι μόνοι εθνικιστές, θα τους υπερασπιστούμε. Η εθνική παραγωγή σημαίνει για εμάς εθνική ανεξαρτησία...», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαλολιάκος.

Ο κ. Μιχαλολιάκος πρότεινε, ανάμεσα στα άλλα, διαγραφή των χρεών των Ελλήνων αγροτών, μείωση του ΦΠΑ και άμεση σύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση, ενώ έκανε λόγο για καρτέλ τροφίμων.

«Η χώρα θα πέσει στα βράχια. Μέγας θεός το ευρώ, προς χάριν του οποίου να θυσιάσουμε τα πάντα. Αλλά η Χρυσή Αυγή, ανάμεσα σε ευρώ και Ελλάδα, λέει Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε:

«Από τα επτά χρόνια δυστυχίας της χώρας, τα δύο ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή θα είναι δίπλα στους αγρότες, γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια στα αντεθνικά σχέδια».

Ακόμα, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο να στηρίξει τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, κ. Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε και ότι οδηγεί σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι νομίζει, πως με τις μεταγραφές βουλευτών θα γίνει τρίτο κόμμα και πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν, μέσα στην κατρακύλα τους, να δημιουργήσουν μια άλλη κατάσταση.

Κουτσούμπας: Κάνετε το κορόιδο όταν οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν οι εφοπλιστές


Την πεποίθηση ότι το 2018, θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αύξηση του αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, επιπλέον αντεργατικά μέτρα και προχωρεί σε νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας, τα μέτρα αυτά, θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, του τρίτου μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι ο λαός δεν θα αποδεχτεί τους «μόνιμους κόφτες» στη ζωή και τα δικαιώματα που του έχουν απομείνει, για «χάρη μιας ανάκαμψης υπέρ των κερδών λίγων καπιταλιστών».

«Χρειάζεται πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που είναι και πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συνεταίρων δηλαδή στα μνημόνια, που σήμερα όλοι τους βρίσκονται σε διαδικασία μεταμφίεσης, όχι γιατί έφτασαν οι απόκριες, αλλά το κάνουν μόνο για να ξεγελάσουν για μια ακόμα φορά το λαό», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, «που κρίνεται αυτό το διάστημα και θα καθορίσει για πολλά χρόνια ακόμα τις εξελίξεις στην περιοχή, ανάλογα με το πώς θα επιλυθεί», τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. «Ακριβώς, λοιπόν, λόγω αυτού του γεγονότος, οποιαδήποτε λύση σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο. Κράτος ενιαίο, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις και δήθεν προστάτες», τόνισε.

Για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους, σημειώνοντας πως διεξάγεται κάτω από όρους διχοτομικής λύσης, «αφού πρόκειται για επίφαση ομοσπονδίας, μη λειτουργική. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη και για τον κυπριακό λαό και για τον ελληνικό λαό».

Επανέλαβε δε, πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει καθαρά, άμεσα, χωρίς να στρογγυλεύει τις όποιες εξελίξεις για να χαϊδέψει αυτιά ή για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαών μας, να τους αποκοιμίζει από τις δυσκολίες και τις αρνητικές εξελίξεις, «όπως κάνουν άλλες δυνάμεις που μεταδίδουν εν γνώσει τους ψεύτικες νότες αισιοδοξίας που δεν πατάνε σε καμιά πραγματικότητα, ούτε σχετίζονται έστω με μια τακτική συνεπούς διαπραγμάτευσης».

Επί του θέματος της συζήτησης, για το Αγροτικό, ο κ. Κουτσούμπας καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, γιατί ενώ μετά τον αγώνα των αγροτών μείωσε το αφορολόγητο, πήρε πίσω το όποιο όφελος μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, εξαπέλυσε νέα επιδρομή, με αυξήσεις στην προκαταβολή του φόρου, στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στον καφέ κλπ.

Εξάλλου, είπε προς τα υπουργικά έδρανα, ότι «κάνουν το κορόιδο» όταν οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, «όπως έχουν οι εφοπλιστές» και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος (κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες), «όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους κάνετε νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος».

Λεβέντης: Αν είχαμε κάνει εθνική κυβέρνηση το 2009, το 2011 θα είχαμε βγει από το μνημόνιο

Επικριτικός εμφανίστηκε στην ομιλία του στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης για το αγροτικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε για τους κινδύνους αναφορικά με το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον συμβούλευσε να μην πάει σε συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στη Γενεύη. «Μου είπε ο Τσίπρας ότι θα πάει στη Γενεύη αν τα κατώτερα κλιμάκια έχουν πετύχει προσέγγιση. Του είπα να μην πάει καθόλου με τον Ερντογάν, διότι ο Ερντογάν θα αρχίσει τις τρέλες. Θα αρχίσει για Έβρο, θα αρχίσει για νησιά και η άποψή μου είναι, όλοι οι βουλευτές να δώσουμε από τρεις μισθούς και να ξεκινήσει, για όσους έχουν πάνω από 1.500 ευρώ σύνταξη, μισθό, να μαζεύουμε από 200 ευρώ το μήνα, να παραγγείλουμε τριάντα αεροπλάνα F-35. O Tούρκος αυτή μόνο τη γλώσσα καταλαβαίνει», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος απαντώντας σε αρνητικά σχόλια από τα βουλευτικά έδρανα, είπε:

«Θέλετε τη χώρα χωρίς εξοπλισμούς, θα πάρετε και την ευθύνη. Όχι να κάνετε πόλεμο. Αλλά όχι να μείνουμε ξεβράκωτοι και να έρθει και στην Ομόνοια ο Τούρκος να πίνει καφέ. Εσείς κυβερνάτε, δική σας είναι η απόφαση, αλλά δική σας θα είναι και η ευθύνη».

Ο εκλογικός νόμος

Αναφερόμενος στα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε σε αυτή τη Βουλή να τον αλλάξει πριν από μερικούς μήνες και δεν τα κατάφερε, καθώς το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενισχυμένη και προσέφερε 50 έδρες στον κ. Μητσοτάκη.

«Έχει κανένα στοιχείο ο κ. πρωθυπουργός ότι αλλάζει στάση το ΠΑΣΟΚ; Αν έχει τέτοια στοιχεία, ας το επαναφέρει. Λέει θα κάνει 2% το όριο εισόδου, αλλά το 2% ενέχει τον κίνδυνο να μπει στη Βουλή τουρκικό κόμμα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και δήλωσε αντίθετος με την κατάτμηση των περιφερειών.

«Όταν σπάνε οι περιφέρειες, πρέπει τα κόμματα να πιάνουν το μέτρο για την πρώτη κατανομή. Για να πιάσει την πρώτη κατανομή ένα κόμμα, πρέπει να συγκεντρώνει πάνω από 10% και αυτή τη στιγμή δύο κόμματα το συγκεντρώνουν. Άρα, οι βουλευτές θα μπαίνουν τυχαία στη Βουλή. Πρέπει τα κόμματα να γνωρίζουμε που εκλέγουμε τους βουλευτές», είπε ο Βασίλης Λεβέντης και τόνισε για όσους λένε ότι το σπάσιμο των περιφερειών θα επιφέρει κάθαρση: «Αν ένας βουλευτής είναι κλέφτης, είτε στη μονοεδρική των Γρεβενών, είτε στην Αθήνα, θα κλέψει. Η κατάτμηση των περιφερειών, θα κάνει τα κόμματα να μην γνωρίζουν που βγάζουν τους βουλευτές και να είναι λαχείο των συντακτών, το που θα βγει κάποιος βουλευτής».

Η δεύτερη αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναρωτήθηκε αν γίνεται πράγματι διαπραγμάτευση, διότι αυτό που προκύπτει είναι πως όσα ζητούν οι ξένοι, τα κερδίζουν. «'Έχω δει για αίτημα του ΔΝΤ, επειδή δεν αντέχει το ασφαλιστικό, η μέγιστη σύνταξη να είναι μικτά 1.200 ευρώ. Μετά στα εργασιακά, θέλει ο κ. Τσίπρας κάτι που κατάργησε η Βουλή το 2012 να το επαναφέρει. Αυτό δεν το καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι casus beli, και ότι η Ευρώπη δεν θα το δεχθεί τώρα που θέλουν ιδιωτικοποιήσεις;», ανέφερε ο Βασίλης Λεβέντης και εκτίμησε πως αν η χώρα ξεφύγει μετά το 2018 και χρεοκοπήσει, οι ξένοι θα είναι απολογούμενοι στα κοινοβούλιά τους ότι δεν έδειξαν πρόνοια για το μέλλον. «Ξέρετε πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί και να αφήσουμε τους τσαμπουκάδες. Τα άλλα κράτη έφυγαν από το μνημόνιο, διότι δεν είχαν ψηφοθηρικές πρακτικές. Η κατάληξη είναι ξεβράκωμα μπροστά στο Σόιμπλε είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών. Θα υπογράψουμε σε όλα, αλλιώς θα φύγουμε από το ευρώ. Εξ αρχής κάναμε το λάθος, έπρεπε το 2009 να έχουμε κάνει εθνική κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και το 2011 θα ήμασταν εκτός μνημονίων», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «με το να παίρνεις βουλευτές και μάλιστα αποστατούντες, αυτό δεν δίνει δυναμική ψήφου, δυναμική δίνει να βλέπει ο λαός ότι με νέο πνεύμα διορθώνεσαι από τα λάθη του παρελθόντος».

«Έχετε πληρώσει τα δάνεια που πήρατε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή θέλετε έτσι να σώσετε τον λαό; Δυναμική δίνει το να είσαι σοβαρός και υπεύθυνος» είπε και κατήγγειλε ότι δεν προβάλλονται οι ανακοινώσεις του κόμματός του από τα κανάλια, για να εκτιμήσει: «Πιστεύουν ότι έτσι θα εξοντώσουν την Ένωση Κεντρώων; Έχετε σχέδιο να παρουσιάσετε το ΠΑΣΟΚ ως κέντρο, για να κάνετε συνεταιρισμό με τη ΝΔ. Αν πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ισχυρότερο με τον Γιωργάκη, πλανάστε πλάνην οικτρά. Ο Γιωργάκης έφερε το μνημόνιο. Με πήρε ο Γιώργος τηλέφωνο να με δει. Τον ρώτησα γιατί. Μου είπε επειδή είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παναγιά μου! Ούτε το χέρι μου δεν τολμάω να δώσω. Η ΝΔ φροντίζει να κάνει ένα θυγατρικό κόμμα προς συμπλήρωση».

Οι αγρότες

Για τους αγρότες είπε, πως «αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» γιατί η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη. «Μια αυταπάτη ήταν και το κάτι που τους έδινε ο Παπανδρέου. Αυτά ήταν φιλοδωρήματα σαν και αυτά που έδωσε ο Τσίπρας, τώρα που τα έδωσε στους συνταξιούχους, αντί να τα δώσει στους ανέργους. Εκεί θα το ψηφίζαμε και εμείς», είπε.
Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι βουλευτές που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, πρέπει να τα επιστρέψουν στη χώρα. «Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα με capital control.

Σχετικές ειδήσεις