ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κοντονής «άδειασε» τη Θάνου για τα όρια ηλικίας των δικαστών

Ο Κοντονής «άδειασε» τη Θάνου για τα όρια ηλικίας των δικαστών

Αρνητικός στην προοπτική αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει «ρητή συνταγματική διάταξη» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», λίγα 24ωρα πριν από τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας -με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου- προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών (από το 67ο στο 70ο έτος), ο κ. Κοντονής τόνισε:

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία».

Ωστόσο, ο κ. Κοντονής εξέφρασε την ανησυχία του για τη σφοδρότητα κι την ταχύτητα με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλουν οι δικαστές ο ένας εναντίον του άλλου. «Δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας. Επαναλαμβάνω: Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται από δικαστές και στη συνείδηση του πολίτη ο δικαστής παραμένει δικαστής, είτε εκδίδει αποφάσεις, είτε εκδίδει συνδικαλιστικές ανακοινώσεις. Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός. Και γίνεται μεγάλη ζημιά για τη Δικαιοσύνη».

Και πρόσθεσε πως στον τομέα της δικαιοσύνης η κυβέρνηση «προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης τα οποία έχουν φτάσει σε σημείο ο πολίτης να μην απευθύνεται πλέον στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν βρίσκει το δίκιο του. Καταθέτει μια αγωγή και εκδικάζεται μετά από επτά χρόνια. Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε και με τα οποία δε βλέπω να ασχολείται ιδιαίτερα κανείς. Είναι λοιπόν απολύτως αρνητική όλη αυτή η εικόνα και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί, καλείται από ορισμένες ενώσεις να επανατοποθετηθεί. Επίσης είναι προβληματικό, το να καλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης από ενώσεις δικαστών να παρέμβει και να εμποδίσει αυτή την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και από κει και πέρα η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου, αφού το Σύνταγμα περιέχει ρητή διάταξη. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Νομικές απόψεις μπορεί να εκφράσει ο καθένας, έχουν το βάρος τους, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου».

Σχετικές ειδήσεις