ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα το αίτημα για εκλογές

Τσίπρας: Απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα το αίτημα για εκλογές

«Κήρυκα ανευθυνότητας» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια κόμματων και ΜΜΕ.

«Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήσασταν κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα βλέπω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ υποστηρίζει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. «Αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις. Δεν γνωρίζετε κ. Μητσοτάκη ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ αναίτια ζητά προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ; Τι ζητάτε κε Μητσοτάκη; Ζητάτε να τα δεχτούμε! Γιατί δε μιλάτε ανοιχτά; Δεν μπορείτε να παίζετε με τον ελληνικό λαό. Πάρτε θέση στο Κοινοβούλιο».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πιάσει ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πως μέσα σε 1,5 χρόνο έστησε ξανά την οικονομία στα πόδια της. «Μειώσαμε την ανεργία 4 μονάδες, εξορθολογήσαμε τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, αναβαθμίσαμε τη χώρα στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Απέναντι στους παραλογισμούς του ΔΝΤ, που εσείς ως ουρά του ακολουθείτε, έχουμε ως σύμμαχο τους αριθμούς», σημείωσε προκαλώντας ωστόσο τα ειρωνικά γέλια της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι πιθανό να ξεπεράσει τον στόχο του 2017 και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι πρόθυμη να ψηφίσει ότι ζητήσουν οι δανειστές. «Θα πάρετε επιτέλους καθαρή θέση; Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς υποχώρηση σε θέματα αρχών. «Η στάση μας είναι καθαρή. Κι όσο δίνουμε τη μάχη, δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το μόνο που θέλει είναι να στις θέσεις εξουσίας για να λεηλατήσει ξανά τη χώρα. «Κύπρος και Ισπανία με κυβερνήσεις από ομοϊδεάτες σας στηρίζουν την Ελλάδα κι εσείς όχι γιατί είστε τυφλωμένοι για εξουσία. Αυτά που ζητάει το ΔΝΤ κι εσείς φαίνεται να τα σιγοντάρετε είναι πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία. Θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τη χώρα έρμαιο στους πιο ακραίους. Ε, λοιπόν δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Το να ζητάτε, πριν κλείσει η αξιολόγηση, εκλογές ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κύριε Μητσοτάκη».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση για τα θαλασσοδάνεια και τη διαπλοκή

Αναφερόμενος στην εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει με ονόματα.

«Πρώτη φορά μια κυβέρνηση, με κόστος, αποφασίζει να συγκρουστεί. Πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, πρώτη φορά ερευνάται ένα διαχρονικό σκάνδαλο και οι πολίτες θα κρίνουν», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως υποστήριξε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μία κουνούσαν το δάχτυλο στον κόσμο λέγοντας "μαζί τα φάγαμε" και από την άλλη το χρήμα έπεφτε ζεστό στα κομματικά ταμεία, εις υγείαν των κορόιδων. «Την ώρα που η κοινωνία μάτωνε οι βαλίτσες με τα θαλασσοδάνεια πηγαινοέρχονταν. Μη βιάζεστε να λέτε "άνθρακες ο θησαυρός" .

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Είπε πως από το πόρισμα της εξεταστικής προκύπτει ότι ΜΜΕ χρωστάνε στις τράπεζες 1,3 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, όπως είπε, «δόθηκαν με "αέρα" όταν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν».

«Έχετε το θράσος να λέτε ότι το δάνειο που πήραμε για να πληρώσουμε τα δικά σας τα σπασμένα φέσωσαν τη χώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν «φάει» από τις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε στην αντιπολίτευση πως αν δεν ήταν υπόλογοι για το τρίγωνο της διαπλοκής θα ήταν αστείοι καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τα χρωστούμενα είναι και αγύριστα.

«Ξέρετε που πήγαν τα δάνεια», είπε ο κ. Τσίπρας. «Σε βίλες στο Πόρτο Χέλι, σε φορολογικούς παραδείσους. Όλα αυτά με την ανοχή σας», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ρώτησε τι έγινε με τα 15 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ;

«Ο Τειρεσίας ήταν για τους βιοπαλαιστές. Για τους τραπεζίτες ο λόγος σας ήταν συμβόλαιο», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε επίσης ότι το πόρισμα Καλούδη καταλόγισε το 2013 ποινικές ευθύνες στους τραπεζίτες και η τότε κυβέρνηση πέρασε τροπολογία για να σώσει τους τραπεζίτες.

«Είστε κληρονόμος της διαπλοκής, γιατί παίρνετε δάνεια για τον ίδιο λόγο που τα έπαιρνε ο κος Ψυχάρης: με αέρα», κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στην εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων» της οποίας ο κ. Μητσοτάκης είναι βασικός μέτοχος, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως για έντεκα χρόνια δεν πληρώθηκε ούτε ευρώ για το δάνειο και δεν ενόχλησε καμία τράπεζα. «Εντεκα χρόνια αργότερα και με την πίεση της Εξεταστικής, πήγατε άρον άρον σε ρύθμιση. Μπορείτε να δίνετε 3.000 ευρώ το μήνα ως τα τέλη του 2018 και μετά να κάνετε νέα ρύθμιση για πάνω από 600.000 ευρώ. Ποιος άλλος πολίτης το έκανε αυτό;», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρος της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις