ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, θα ζητάμε 4ο μνημόνιο και δεν θα μας δίνουν

Χατζηδάκης: Αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, θα ζητάμε 4ο μνημόνιο και δεν θα μας δίνουν

«Τα σενάρια του Grexit βγήκαν πάλι από το συρτάρι» εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης αναγνωρίζοντας ότι οι πιστωτές είναι πράγματι υπερβολικοί, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για την παρουσίαση βιβλίου του Γραφείου Προϋπολογισμού, με τίτλο «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήδη συμφώνησε για υψηλά πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμη βάση.

«Χρειάζεται μια ευχάριστη έκπληξη στις αγορές και τους επενδυτές. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα έχουμε τελικά και θετική επίδραση στο χρέος μέσω της αύξησης του ΑΕΠ» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη απαιτούνται λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, άνοιγμα της επιχειρηματικότητας, ενώ κομβική είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Ανατρέχοντας στην αρχή της κρίσης, σημείωσε ότι η προσαρμογή ξεκίνησε με καθυστέρηση, υπό την επήρρεια του «λεφτά υπάρχουν», ενώ στη συνέχεια δεν δόθηκε η απαραίτητη έμφαση στη μείωση των δαπανών.

«Έγιναν λάθη και από την Ελλάδα και από την Ευρωζώνη» αναγνώρισε.

«Η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις, σε συνδυασμό με μια δυσπιστία έναντι της αγοράς και του ανταγωνισμού, επικράτησαν σε ένα μοντέλο το οποίο οδήγησε στην υπερχρέωση της χώρας» είπε και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο αποτέλεσμα κάνοντας συνεχώς το ίδιο πράγμα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα μιας χαμένης 10ετίας. Έχουμε μπροστά μας τον πόλεμο της γενιάς μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας».

Σχετικές ειδήσεις