ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερη αξιολόγηση: Κυβέρνηση χωρίς αφήγημα στα όρια της πολιτικής αγυρτείας

Δεύτερη αξιολόγηση: Κυβέρνηση χωρίς αφήγημα στα όρια της πολιτικής αγυρτείας

Μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. όχι μόνο δεν κατάφεραν να κλείσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά παραμένουν και χωρίς κάποιο πολιτικό αφήγημα που θα μπορούσε να πείσει τον ελληνικό λαό για το μέλλον της χώρας - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για την παρατεταμένη ακυβερνησία - Δεν πείθουν πλέον κανέναν και οδηγούν την Ελλάδα σε πολιτική και οικονομική απομόνωση - Ακυβέρνητο καράβι ο τόπος.

Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ, ΟΙ ΑΕΝΑΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ» ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

Οι επικοινωνιακές κορώνες των στελεχών της κυβέρνησης δεν πείθουν πλέον κανέναν, ούτε καν τα ίδια τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Δηλώσεις του τύπου «θα τρίβετε τα μάτια σας από την ανάπτυξη», «η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα», «βγαίνουμε από τα μνημόνια», ξεπερνούν πλέον τα όρια της γραφικότητας και της πολιτικής αγυρτείας.

Η πραγματικότητα όμως ακυρώνει και εκθέτει τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του:

  • Διαπραγματεύονται επί δυο και πλέον χρόνια χωρίς αρχή, μέση και τέλος και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα.

  • Έχουν ανοικτή τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιος είναι ο στρατηγικός τους στόχος, αφού από τη μια έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα και από την άλλη αρνούνται να τα εφαρμόσουν.
  • Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των δανειστών και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο κατεβάζοντας στα... τάρταρα το κύρος και το πολιτικό εκτόπισμα της χώρας. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτικό σκουπίδι για το οποίο πλέον δεν ενδιαφέρονται ούτε οι παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία κλπ).
  • Δεν έχουν κανένα απολύτως σύμμαχο στην Ευρωζώνη. Η πολιτική απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα από τους ηγέτες της Ευρώπης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ακόμη κι όσοι δειλά τον άκουγαν τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, τώρα δεν θέλουν ούτε να τον ξέρουν.

Το μόνο στο οποίο μπορεί κάποιος να σταθεί είναι ότι δυο χρόνια μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. έχουν γίνει καλύτεροι... ψεύτες.

Μέσα στην παρατεταμένη ακυβερνησία των τελευταίων μηνών, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του προσπαθούν να δημιουργήσουν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα - μια «παράσταση ελπίδας» θα μπορούσαμε να πούμε - ότι κάποια στιγμή θα συμβεί ένα... μεγάλο θαύμα και όλα θα γυρίσουν τούμπα.

Πρόκειται προφανώς για απύθμενη υποκρισία, αφού άπαντες γνωρίζουν ότι η χώρα βουλιάζει με μαθηματική ακρίβεια σε έξοδο από το ευρώ και συνεπώς σε απόλυτη πολιτική απομόνωση από την Ευρώπη.

Επαναλαμβάνω ότι η στάση της κυβέρνησης αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αγυρτείας και για να εξηγούμε παραθέτω και την ετυμολογία της λέξης:

«Κατά τους χρόνους της ελληνικής παρακμής οι αγύρτες περιφέρονταν με ξόανα θεών (ξύλινα αγάλματα) ευτελούς αξίας, ή άλλα ομοιώματα ιερών αντικειμένων τα οποία εξέθεταν σε λαϊκό προσκύνημα. Ταυτόχρονα επωφελούμενοι από τη συγκέντρωση του πλήθους, πρόσφεραν έναντι κάποιας αμοιβής ή σε ανταπόδοση γενναίων εισφορών, υπέρ του δήθεν ιερού σκοπού, ακόμη και ιατρικές συμβουλές, ψευδοφάρμακα, προφητείες, και όχι και σπάνια εκτελούσαν προετοιμασμένα "θαύματα"».

Δυστυχώς δεν έχουν κάτι άλλο να υποσχεθούν στο λαό.

Τα βασικά αφηγήματα που είχε υποσχεθεί κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος:

  • Η αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  • Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας.
  • Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος.
  • Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, «όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 να γίνει και για την Ελλάδα το 2014».
  • Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. : Τίποτα με μπόλικο... καθόλου

Ο παραπάνω τίτλος θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει όλη αυτή την τραγωδία που ζει και βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια περιμένοντας ένα άπιαστο όνειρο που «πούλησε» με γλαφυρότητα και χάρη ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ένα «φαντασιακό» ότι την ώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, θα γίνει ένα θαύμα και... ακούραστα θα περάσουμε στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Μιλάμε για την απόλυτη πολιτική παραφροσύνη!

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Πόσο βάσιμο είναι τελικά ένα σενάριο πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες;

Μικρή, είναι η απάντηση, τουλάχιστον για την ώρα.

Για να πάει σε εκλογές ο κ. Τσίπρας πρέπει να έχει ένα αφήγημα για να πουλήσει στο λαό. Δυστυχώς για εκείνον, τα έχει εξαντλήσει όλα στις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Τι ακριβώς εννοώ;

Ακόμα κι αν προκηρύξει εκλογές, δεν έχει κάποιο επιχείρημα για να πείσει το λαό να τον ξαναψηφίσει.

Τι ακριβώς θα ισχυριστεί;

«Ψηφίστε με γιατί αν ξαναβγώ θα...». Και κάπου εκεί σταματούν όλα. Μετά το «θα», ο κ. Τσίπρας δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω.

Συνεπώς, είναι αναγκασμένος να πάει σε εκλογές με παραδοχή ήττας: «πάω σε εκλογές διότι δεν κατάφερα απολύτως τίποτα».

Όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο κ. Τσίπρας δεν θα πήγαινε ποτέ σε εκλογές με παραδοχή ανικανότητας.

Συμπερασματικά, είναι απολύτως βέβαιον ότι η κυβέρνησή του θα δεχθεί σιωπηρά όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για λίγους μήνες επιπλέον εξουσίας και μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο αφήγημα που θα αποτελέσει για τον κ. Τσίπρα σανίδα πολιτικής σωτηρίας.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι τόσο θλιβερά και τόσο τραγικά, όπως ακριβώς τα... υπογράφω.

Καλή τύχη να έχουμε...

Σχετικές ειδήσεις