ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Μέρκελ να «μαζέψει» τον Σόιμπλε!

Τσίπρας: Η Μέρκελ να «μαζέψει» τον Σόιμπλε!

Μήνυμα στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις «λανθασμένες» εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να σταματήσει «τη διαρκή επιθετικότητα» κατά της Ελλάδας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού σε Σόιμπλε και ΔΝΤ στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – «Παίζουν με τη φωτιά όσοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη δυο ταχυτήτων»

Στο απόηχο του μίνι Eurogroup της Παρασκευής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες και από το οποίο δεν βγήκε «λευκός» καπνός για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και του γερμανού υπουργού Οικομικών Β. Σόιμπλε, ζητώντας μάλιστα δημοσίως από την καγκελάριο να «μαζέψει» τον υπουργό της.

«Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση που δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κανει δύσκολη η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτες μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά «όχι πράγματα που είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας και από το πλαίσιο της λογικής»!

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ύψωσε περισσότερα τους τόνους και κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι «παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ». «Το ΔΝΤ έχοντας χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την 7χρονη παραμονή του στην Ελλάδα από τις λαθος συνταγές του και τις λαθεμένες προβλέψεις βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι, ενώ κατανοούν ότι η απομείωση του χρέους είναι αυτονόητη, αρνούνται να το αποφασίσουν πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, φοβούμενοι την άνοδο της ακροδεξιάς», είπε.

Με το βλέμμα στον Β. Σόιμπλε, σημείωσε ότι «δεν έιμαστε πρόθυμοι να παραδώσουμε το λαό σαν το σκυλί στο αμπέλι. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά με τη συνοχή της Ευρώπης και ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Θα παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό της για τις υποτιμητικές αναφορές του στην Ελλάδα και ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν μπορεί η προεκλογική περίοδος σε μία χώρα να επηρρεάζει τη ζωή σε μια άλλη».

Όπως είπε, «τηρούμε τα συμφωνθέντα, να το κάνουν και οι εταίροι μας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής. Τίποτα έξω από αυτά».

Ακολούθησε δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δίνει «διαπιστευτήρια υποταγής» στους δανειστές και ότι «δεν αρκεί να γίνει αρεστός μόνο στον Σόιμπλε αλλά και στον λαό».

Σχετικές ειδήσεις