Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: Χρησιμοποιεί αμφισβητήσιμες μελέτες και θέλει περικοπές

Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: Χρησιμοποιεί αμφισβητήσιμες μελέτες και θέλει περικοπές

Εικόνα «αντίστασης» επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τη χθεσινή (11/02) ομιλία του Αλέξη Τσίπρα όπου κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να… μαζέψει τον Σόιμπλε, τη σκυτάλη σήμερα πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην ομιλία του στη Κεντρική Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αφενός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σκληρά για τις διαπραγματεύσεις, αφετέρου επιτέθηκε στο ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε «διαπραγματευόμαστε σκληρά, δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή».

Ταυτόχρονα είπε αναφερόμενος στο ΔΝΤ: «Χρησιμοποιεί αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τις θέσεις του».

Για τον Πολ Τόμσεν, είπε πως είναι «να γελάει κανείς με την ιδέα του ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο με τους Έλληνες».

Είπε ακόμη ότι στην πραγματικότητα το Ταμείο δεν ενδιαφέρεται για τα πλεονάσματα, αλλά τα χρησιμοποιεί για να ασκεί πίεση προκειμένου να γίνονται περικοπές στο αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό.


Χαρακτήρισε δε αστήρικτο τον ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι εάν το ΔΝΤ. χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι «αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά.

Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι «καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα».

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι την κατηγορία που απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, «δεν την συμμερίζεται κανείς, ούτε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε οι θεσμοί».

Ο κ. Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως είπε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» είπε και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».