ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eπιχείρηση αλλαγής κλίματος από τον Μοσκοβισί: Φως στο τούνελ της λιτότητας, καρφιά για ΔΝΤ

Eπιχείρηση αλλαγής κλίματος από τον Μοσκοβισί: Φως στο τούνελ της λιτότητας, καρφιά για ΔΝΤ

Με κλειστά χαρτιά επί της ουσίας αλλά με υπερβάλλουσα την αισιοδοξία που επικοινωνείται έληξε η συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ μεταξύ των τοποθετήσεων του Ευρωπαίου Επιτρόπου κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που ωστόσο όπως επισήμανε «πρέπει να έχουμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών & μεταρρυθμίσεων»

Ακολούθως τόνισε πως δεν απέχουμε πολύ από μια λύση, τόνισε σκιαγραφώντας τι πρέπει να περιμένουμε από την 20η Φεβρουαρίου «το Eurogroup θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας».

Εκ των βασικών αναφορών του ήταν η έντεχνη αποποίηση των πολιτικών που έχουν επιλεγεί για την Ελλάδα κατόπιν εορτής σημειώνοντας πως «εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας, κανένας θεσμός δεν είναι»...

Με παρονομαστή την πρόσφατη απόσταση Eυρωπαίων με το ΔΝΤ για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν μαζί με τις νέες μεταρρυθμίσεις που ζητώνται σχολίασε ότι «όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις τώρα θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα»....

Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά με υπεραπόδοση και ανάπτυξη το 2016, κατέληξε

Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση, καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Το μήνυμα είναι «φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα» κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα, ακόμη και ενός ευρώ.

Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μίγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών.

Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας. Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη, όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί.

Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκτιμώντας ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας.

Με λίγες προσπάθειες από όλους, μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Σχετικές ειδήσεις