ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ίδιο έργο θεατές... Όλοι εναντίον όλων και ο λογαριασμός στο λαό!

Στο ίδιο έργο θεατές... Όλοι εναντίον όλων και ο λογαριασμός στο λαό!

Η συνταγή δεν βγαίνει και οι δανειστές επιμένουν στον αδιέξοδο παραλογισμό – Έρμαιο των τοκογλύφων η κυβέρνηση που η ίδια επέλεξε να δεθεί στο άρμα τους

Δεν πρόκειται πλέον για θρίλερ. Αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα θα μπορούσαμε να μιλάμε για κωμωδία. Πρόκειται όμως για δράμα, χιλιοπαιγμένο και με τους ίδιους θεατές... τον ελληνικό λαό!

Μετά από επτά χρόνια κρίσης, οι πολίτες βλέπουν για μια ακόμη φορά την ίδια παράσταση. Απαιτήσεις των δανειστών, ένας «λαγός» από την κυβέρνηση που ρίχνει τη βόμβα για νέα μέτρα, δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και διαφωνία με τους δανειστές, συμβιβασμός και επώδυνη συμφωνία και στο τέλος της παράστασης... ο λογαριασμός στο λαό.

Τους τελευταίους μήνες ο θίασος περιοδεύει σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο. Όμως, το παραμύθι πρέπει να τελειώνει, καθώς η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες.

Οι δανειστές ρίχνουν το «τυράκι» στην Ελλάδα ότι προοδεύει και παράλληλα ασκούν και πάλι ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα, κρυπτόμενοι - για να δικαιολογήσουν τις σκληρές απαιτήσεις τους - πίσω από τη δικαιολογία ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε τα μέτρα της αξιολόγησης.

Οι πρωταγωνιστές και η σκληρή πραγματικότητα

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ήρθε στην Αθήνα ως γεφυροποιός και για να στείλει σαφές μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα πως μόνος δρόμος είναι η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Η επίσκεψή του έδειξε δύο πράγματα: πρώτον, ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών παραμένει και το πιθανότερο είναι πως η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί άμεσα και προφανώς όχι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και δεύτερον, ότι υπάρχουν δυνάμεις που αντιτάσσονται στην επιβολή του γερμανικού μοντέλου. Η «συμμαχία της λογικής», όπως την κατονόμασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο επί των Οικονομικών, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ακαμψία του κ. Σόιμπλε μπορεί να οδηγήσει στο «ατύχημα» που θα εκτροχιάσει τις αγορές.

Όμως ακόμη και ο Πιερ Μοσκοβισί, που αρκετές φορές επιλέγει διαλλακτική στάση, δείχνει αδύναμος να επηρεάσει Βερολίνο και Ουάσινγκτον. Άλλωστε και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν ήρθε στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί, ρίχνοντας το μπαλάκι στον Τσίπρα πως είναι σειρά του για αντιπροτάσεις και για να κάνει το επόμενο βήμα.

Επομένως, το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για «πολιτική συμφωνία» δηλαδή για πράσινο φως σε πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, πέφτει στο κενό αφού οι δηλώσεις των δανειστών, όσο πλησιάζει η ημερομηνία του επόμενου Eurogroup γίνονται όλο και πιο σαφείς. Η έκκληση του υπουργού Οικονομικών για βιώσιμο συμβιβασμό δεν φαίνεται να εισακούεται αφού η πλευρά των δανειστών μοιάζει συντεταγμένη, παρά τις διαφοροποιήσεις, πίσω από τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε.

Οι αποφάσεις, οι αντιπροτάσεις και επομένως οι υποχωρήσεις ανήκουν στην ελληνική πλευρά, ενώ δεν αφήνουν περιθώρια συζήτησης για πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ και χωρίς τις απαιτήσεις του.

Άλλωστε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, έθεσε ανοιχτά θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, εφόσον αποχωρήσει από το πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συντασσόμενος και αυτός για άλλη μια φορά με τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε.

Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει να περιγράφει ως παράλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου και καλεί τους δανειστές να σταματήσουν τις παράλογες απαιτήσεις και να καταλήξουν σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό για το ελληνικό πρόγραμμα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Σενάρια τρόμου

Η ελληνική κυβέρνηση είχε στόχο εξ αρχής μια λύση-πακέτο, δηλαδή, με ρητή δέσμευση για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα, αλλά και με μέτρα κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτά. Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, «μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Η ουσία όμως είναι πως στο πακέτο των δανειστών δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο για βιώσιμη ρύθμιση του χρέους, αλλά μόνο η προκαταβολική νομοθέτηση σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία στον πάτο της λιτότητας και τον ελληνικό λαό στην ανέχεια.

Όλα αυτά προκαλούν την έντονη δυσφορία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους πιστωτές καθώς ξέρουν - όπως προσφάτως τους διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας - ότι έχει ήδη υλοποιηθεί το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πρωτοφανές επίπεδο του 16% του ΑΕΠ, το οποίο μάλιστα οδήγησε στην φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Η κατάσταση είναι πλέον σε δραματικό επίπεδο, με τους δανειστές να επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν ούτε σχέδιο, ούτε όραμα. Αν και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον αδιέξοδο παραλογισμό τους, επιμένουν στις τοκογλυφικές πρακτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέλος τραγικό!

Όλοι είναι εναντίον όλων λοιπόν... μέχρι να πέσει η αυλαία!

Σχετικές ειδήσεις