ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΑΖ: Ελπίζει σε «λευκό καπνό» στο Eurogroup ο Δημήτρης Παπαδημούλης

ΤΑΖ: Ελπίζει σε «λευκό καπνό» στο Eurogroup ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Παρέμβαση επί γερμανικού εδάφους από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Taz", μιλά για την κρίσιμη συγκυρία αλλά και τους πρωταγωνιστές της.

Και ξεκινώντας από το Eurogroup της Δευτέρας, ο αντιπρόεδρος Δ. Παπαδημούλης δηλώνει: «Αν θέλουμε πραγματικά μια συμβιβαστική λύση, πρέπει όλες οι πλευρές να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση. Με αυτή την έννοια, ελπίζω αρκετά σε έναν "λευκό καπνό" κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα». Επικρίνει εξάλλου το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση, λόγω των υπερβολικών απαιτήσεών του.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, απαντά: «Το Grexit είναι έξω από το τραπέζι. Όποιος επικαλείται το ζήτημα, όχι μόνο βλάπτει την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης». Και για τη στάση του κυβερνώντος κόμματος στο θέμα αυτό, ξεκαθαρίζει: «Κανένα μέλος της κυβέρνησης και κανένας πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφιλιώνεται με την ιδέα του Grexit. Θέλουμε επιτέλους να αφήσουμε τα πακέτα διάσωσης πίσω μας. Η παρούσα κρίση θα ήταν ‘παιχνιδάκι' σε σύγκριση με αυτή που θα ακολουθούσε μετά από ένα Grexit».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν τους περισσότερους φίλους εδώ στο Στρασβούργο, σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι θα ήταν προς το συμφέρον τους να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Θέτει όμως και σειρά ανοιχτών ζητημάτων λέγοντας ότι πρέπει «να εξαλειφθούν οι αιώνιες αμαρτίες σε αυτή τη χώρα: Οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα πρέπει να έρθει στο προσκήνιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να προσφέρει καλύτερα προϊόντα και να είναι φιλική προς τους επενδυτές. Ακόμα και εάν εν μια νυκτί όλα τα χρέη διαγράφονταν, δεν θα έχουμε τίποτα από τα παραπάνω, αν δεν εκσυγχρονίσουμε το ελληνικό κράτος και αν δεν ανοίξουμε την οικονομία προς τα έξω».

Σχετικές ειδήσεις