Τζανακόπουλος: Δεν διέψευσε ότι θα υπάρξει μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις

Τζανακόπουλος: Δεν διέψευσε ότι θα υπάρξει μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις

Ειδήσεις | Briefing: «Η συμφωνία του Eurogroup συνιστά το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε την Τρίτη (21/02/2017) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος δεν διέψευσε το παραμικρό σχετικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις και ότι «επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία».

Τόνισε πως «όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριό της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της».

Είπε ότι «θα ήταν καλύτερα η ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική».

Κύρια σημεία των δηλώσεων του Δ. Τζανακόπουλου

- Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Μετά την κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup με την οποία επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

- Παραμένει στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία, ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

- Θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για μια συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Καλούμε τη Γερμανία να επιστρέψει στον ρεαλισμό. Στόχος της κυβέρνησης είναι μια συνολική συμφωνία που θα επιλύει όλα τυα προβλήματα καθώς και η ένταξη της Ελλάδας στο QE. Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού. Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

- Η ελληνική έννομη τάξη δεν επιτρέπει νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση. Συνεπώς κάθε μέτρο που θα ψηφίζεται θα έχει κι ένα αντίμετρο. Ευελπιστούμε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα θα ισχύσουν από την 01/01/2019.

- Έχω την απόλυτη βεβαιότητα πως με βάση την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, οι στόχοι θα επιτευχθούν.

- Για την ποσοτική χαλάρωση: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορεί ακόμη και μετά τις 9 Μαρτίου να υπάρξει συζήτηση της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο QE. Η ποσοτική χαλάρωση θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογησης

- Για τις απώλειες θέσεων εργασίας βάσει των στοιχείων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»: Θεωρώ πως πρόκειται για ένα εποχιακό σύμπτωμα κι εκτιμώ πως πολύ σύντομα θα διορθωθεί.

- Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, ίσα - ίσα πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα για τη συμφωνία που κατάφερε.