ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης κατά Καμμένου: Ας βρει ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια και μετά συζητάμε για εξοπλιστικά

Φίλης κατά Καμμένου: Ας βρει ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια και μετά συζητάμε για εξοπλιστικά

Ειδήσεις | Νίκος Φίλης: «Καρφιά» εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, έριξε την Πέμπτη (23/02/2017) ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, και ερωτηθείς για την παρουσία του κ. Καμμένου σε έκθεση εξοπλιστικών στο Άμπου Ντάμπι, ο κ. Φίλης απάντησε: «Ο κ. Καμμένος κάνει τη δουλειά του. Πού θα έπρεπε να είναι; Στα Τρόφιμα και στα Ποτά;».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις προθέσεις του κ. Καμμένου, αντέτεινε ως προς την ανανέωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, είπε: «Ας βρει τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών και μετά να συζητήσουμε για εξοπλιστικά».

Υπογράμμισε δε, ότι σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τα εξοπλιστικά είναι πολιτική και όχι των εμπειρογνωμόνων, οι εκτιμήσεις των οποίων λαμβάνονται βεβαίως υπόψη.

Εξέφρασε ακόμα την άποψη, ότι «δεν μπορεί να μειώνεις το αφορολόγητο, να κόβεις συντάξεις» -στην άμεση μείωση των οποίων επιμένει, όπως είπε, η Γερμανία- και «να μιλάς για αγορά εξοπλιστικών 3 δισ.».

Ανέφερε επιπλέον, ότι τα F-35 δεν είναι κατάλληλα επιχειρησιακά για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να παίρνεις δανεικά από τη Γερμανία και να αγοράζεις εξοπλιστικά από τις ΗΠΑ».

Εξάλλου, ο ίδιος χαρακτήρισε προσχέδιο συζήτησης το κείμενο της ερώτησης για τα εξοπλιστικά που είδε το φως της δημοσιότητας, διευκρινίζοντας ότι ήταν στο στάδιο της τεκμηρίωσης, ώστε αν και εφόσον κατατίθετο, να είναι ολοκληρωμένη.

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ασκήθηκε οποιαδήποτε πίεση από το Μαξίμου για να μην κατατεθεί η ερώτηση και χαρακτήρισε απαραίτητο να γίνει συζήτηση με εμπειρογνώμονες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές.

Και νέο «φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ

Εξάλλου ο κ. Φίλης έκανε νέο άνοιγμα στη Φώφη Γεννηματά για μια ενδεχόμενη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με «δόλωμα» την απλή αναλογική.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς λέμε στο ΠΑΣΟΚ, ελάτε να ψηφίσουμε τώρα την απλή αναλογική για να εφαρμοστεί τις επόμενες εκλογές και όχι τις μεθεπόμενες».

Ερωτηθείς για το εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνιστά εμπόδιο για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φίλης απάντησε: «Ο Βενιζέλος θέλει να πάει στη ΝΔ, δικό του καπέλο. Είναι θέμα της Φώφης Γεννηματά τι θα κάνει με την περίπτωσή του».

Και πρόσθεσε: «Πανευρωπαϊκά, και στην Ελλάδα, διαμορφώνονται δύο πόλοι και μπαίνουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά. Ακόμα και σε μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα διαμορφωθούν βάσει των συσχετισμών, μπλοκ πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Φίλης δήλωσε «φανατικά συμπολιτευόμενος βουλευτής», τονίζοντας ότι είναι «σάρκα από τη σάρκα ενός πολιτικού χώρου, δεν είμαι σαρκοβόρο».

Σε ερώτηση γιατί στη πρόσκλησή του για συζήτηση δεν απευθύνθηκε και στο Ποτάμι, αντέτεινε: «Δεν αποκλείουμε κανένα κόμμα του κεντρώου χώρου αλλά το μέγεθος στη κοινωνία είναι διαφορετικό».

Σημείωσε επίσης, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν χρειάζονται μασάζ» για να πεισθούν να ψηφίσουν, ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει στη Βουλή μείωση αφορολόγητου των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν περνά τέτοιο μέτρο».

Σχετικές ειδήσεις