ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος με το «δωράκι» της εισφοράς αλληλεγγύης και το αφορολόγητο των βουλευτών

Σάλος με το «δωράκι» της εισφοράς αλληλεγγύης και το αφορολόγητο των βουλευτών

Ειδήσεις | Εισφορά αλληλεγγύης| Βουλευτές: Τα αδικαιολόγητα προσπαθούν να δικαιολογήσουν το υπουργείο Οικονομικών και ηΒουλή, στον απόηχο της έκδοσης μιας προκλητικότατης νομοθετικής διάταξης, με την οποία μειώνεται στο εξής η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα αιρετά πρόσωπα (υπουργοί, βουλευτές κλπ.), ενώ διατηρείται σε ποσοστό έως και 70% το αφορολόγητό τους. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο Έλληνας φορολογούμενος έχει «γονατίσει» από τους φόρους, εξαιτίας των Μνημονίων.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ... ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Το θράσος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπερνά πλέον κάθε όριο: με non paper υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση αυτή οδηγεί σε «εξορθολογισμό του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και για φορολογική ισονομία καθώς οι βουλευτές πληρώνουν πλέον όσο και οι πολίτες».

Ας υποθέσουμε ότι οι βουλευτές θα πληρώνουν το ίδιο στο όνομα της «ισονομίας» που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών. Φορολογούνται το ίδιο; Δηλαδή, όταν φτάνει η ώρα της «λυπητερής» στη εφορία, θα πληρώσουν τα ίδια ακριβώς χρήματα με έναν χαμηλόμισθο εργαζόμενο των 300 και 400 ευρώ; Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε!

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει: «Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς για αιρετούς, είτε βουλευτές είτε περιφερειάρχες είτε δήμαρχοι. Όλα τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται στην ίδια μεταχείριση χωρίς να υπάρχουν ειδικά προνόμια που συνεπάγονται φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες».

Και προσθέτει: «Λόγω της νέας αυτής δομής, στα πρόσωπα που κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβάλλεται πλέον η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλεται σε όλους τους πολίτες».

Επειδή, όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας δούμε πόσο... δίκαιο και πόσο υπέρ της ισονομίας είναι το νέο σύστημα φορολόγησης των αιρετών προσώπων.

Με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, εάν υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής δήλωνε ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ, τότε ως εισφορά αλληλεγγύης κατέβαλλε το 8% των συνολικών του εισοδημάτων, ήτοι 5.600 ευρώ. Ωστόσο, με τη νέα διάταξη, για το ίδιο συνολικό εισόδημα, ο ίδιος βουλευτής θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 3.500 ευρώ!

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ύστερα από κάτι τέτοιο, η ισονομία αποκτάει πολύ διαφορετικό νόημα...

Τι υποστηρίζει, όμως η Βουλή; «Τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο (Ν.4387/16) στο οποίο με το άρθρο 112 ενσωματώθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος. Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για τους φορολογικούς συντελεστές, τους συντελεστές εσόδων ακίνητης περιουσίας και τους συντελεστές εισφοράς αλληλεγγύης», αναφέρει χαρακτηριστικά το ενημερωτικό σημείωμα.

Και προσθέτει: «Με αυτόν τον τρόπο κάθε Έλληνας πολίτης ανεξαρτήτως επαγγέλματος, αναλόγως του εισοδήματός του, σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης υπόκειται σε κλιμακωτή φορολόγηση. Η φορολόγηση αυτή έχει επτά κλίμακες από 0% εως 10% και έχει να κάνει με το ποσό του εισοδήματός του και όχι με το επάγγελμα. Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς για αιρετούς, είτε για βουλευτές είτε περιφερειάρχες είτε δήμαρχοι. Όλα τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται στην ίδια μεταχείριση χωρίς να υπάρχουν ειδικά προνόμια που συνεπάγονται φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες. Η όποια επιβάρυνση ή ελάφρυνση προκύπτει σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς εισφοράς αλληλεγγύης όπου η επιβολή του γινόταν σε ολόκληρο το ποσό εισοδήματος, ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους».

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!

Ωστόσο, ένα οικονομικό έγκλημα, για να είναι τέλειο, πρέπει να συνοδεύεται και από προστασία του οικονομικά δυνατού. Ήδη οι βουλευτές απολαμβάνουν αφορολόγητο έως και 70% και μάλιστα φαίνεται πως είναι έτοιμοι να το προστατέψουν.

Αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στις πρόσφατες δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών, το 2014 τα επιδόματά τους συν την αποζημίωσή τους άγγιζε κατά μέσο όρο το ποσό των 85.000 ευρώ. Από αυτά, όμως φορολογήθηκαν για ποσό μόλις 20.000 ευρώ.

Όσο για το τι υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών; Διαβάστε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση:

«Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, διευκρινίζουμε τα εξής:

Το δημοσίευμα αποσιωπά ότι με το ν. 4387/2016 η φορολογία εισοδήματος έγινε δικαιότερη, έστω και εντός του ασφυκτικού πλαισίου των στόχων για έσοδα. Καταργήθηκαν σκανδαλώδεις διατάξεις που ευνοούσαν υψηλά εισοδήματα και μειώθηκε η φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα που αποτελούν τη συντριπτική και σιωπηρή πλειονότητα των φορολογούμενων. Τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις ελαφρύνθηκαν ή επιβαρύνθηκαν ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα και με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους.

Στο βαθμό που έχουν υψηλά εισοδήματα επιβαρύνθηκαν από την συνολική αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης όπως και όλοι οι φορολογούμενοι με ίδια εισοδήματα.

Ο Ελεύθερος Τύπος νοσταλγεί το προηγούμενο φορολογικό σύστημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που επιβάρυνε περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Για αυτό και προσπαθεί να δυσφημήσει τις αλλαγές του ν. 4387/2016.

Η μέθοδος είναι γνωστή: το δημοσίευμα απομονώνει ένα σημείο των αλλαγών της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος και δεν υπολογίζει τη συνολική φορολογική επίπτωση στα εισοδήματα των πολιτών γενικότερα και των προσώπων που κατέχουν δημόσιες θέσεις ειδικότερα.

Ακόμη, λανθασμένα ή ψευδώς, μόνον ο ίδιος ο συντάκτης μπορεί να γνωρίζει, ισχυρίζεται ότι ο συντελεστής 8% στα πρόσωπα με συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβλήθηκε με το ν. 4305/2014 των Σαμαρά-Βενιζέλου. Όμως αυτός ο νόμος μείωσε τους συντελεστές κατά 30%, συμπεριλαμβανομένου και του 5% για τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν μέχρι τότε, και κατά συνέπεια θα γινόταν 3,5%. Η διάταξη αυτή δεν ίσχυσε γιατί τροποποιήθηκε με το ν. 4334/2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επέβαλε το 8% στα πρόσωπα που κατέχουν τις συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις.

Το αν καθένα από αυτά τα πρόσωπα πληρώνει περισσότερο ή λιγότερο συνολικό φόρο (φορολογία εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και μετά τις αλλαγές του 2016 εξαρτάται από το συνολικό εισόδημά του και δεν μπορεί να γενικευθεί. Πληρώνει όσο πληρώνει ο κάθε πολίτης και σε κάθε περίπτωση πληρώνει περισσότερη εισφορά αλληλεγγύης σε σχέση με το 2014 και κυρίως σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο ν. 4305/2014 των Σαμαρά-Βενιζέλου».

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα καραμπινάτο σκάνδαλο: στο όνομα της δήθεν ισονομίας, τα πολιτικά πρόσωπα προστατεύονται εξ ολοκλήρου από τη μνημονιακή «λαίλαπα». Και το χειρότερο απ’ όλα; Κανείς δεν αντιδράει!

Θα υπενθυμίσουμε, απλώς για την Ιστορία, ότι πριν από μερικές εβδομάδες, για μια «αμαρτωλή» διάταξη που έβγαζε «λάδι» πολιτικά πρόσωπα που ήταν ανακατεμένα σε σκάνδαλα διαφθοράς, μια ολόκληρη χώρα, η Ρουμανία, ξεσηκώθηκε και βγήκε στους δρόμους. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Σχετικές ειδήσεις