ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τις εκλογές δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τις κερδίσει η ΝΔ

Μητσοτάκης: Τις εκλογές δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τις κερδίσει η ΝΔ

Ειδήσεις | Κυριάκος Μητσοτάκης: Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε την Πέμπτη (16/03/2017) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τηςΚοινοβουλευτικής Ομάδαςτου κόμματος.

«Η λειτουργία μας είναι πιο αποτελεσματική, θέλω να σας ευχαριστήσω αλλά περιμένω ακόμη περισσότερα. Φθάσαμε μαζί έως εδώ αλλά έχουμε να πάμε πιο μακριά. Όχι για εμάς, για τον κόσμο ο οποίος έχει επιστρέψει στη ΝΔ [...] Τις εκλογές δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τις κερδίσει η ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την Ελλάδα στην περιθωριοποίηση και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα χώρας που δεν μπορεί να συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα ελληνοτουρκικά. «Η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για εσωτερική κατανάλωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «επιπολαιότητα και ανεπάρκεια αυτών που κυβερνούν», εξηγώντας ότι «μετά από μία δεκαετία προσέγγισης, η ένταση έχει επανέλθει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει καλές σχέσεις. Αυτά τα θέματα δεν σηκώνουν ελαφρότητα και ψευτοπαλικαρισμούς, θέλουν τόλμη και αρετή και αίσθημα ευθύνης. Ενημέρωσα τους εταίρους μας για την τουρκική προκλητικότητα στην Ευρώπη και βρήκα ανταπόκριση. Οι εξωτερικές σχέσεις θέλουν στρατηγική, θέλουν να ξέρεις πού πας», πρόσθεσε.

«Οι Έλληνες στηρίζουν την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και παραμένουν προσηλωμένοι στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Η Ευρώπη όμως αντιμετωπίζει κινδύνους και προκλήσεις. Ο ευρωσκεπτικισμός δυνάμωσε και ο λαϊκισμός παραπλάνησε, τα άκρα δυνάμωσαν. Η Ευρώπη θα κληθεί σύντομα να πάρει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον. Στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από όλο και πιο ισχυρή Ευρώπη. Είμαστε απέναντι στην Ευρώπη του κατακερματισμού και των λαϊκισμών».

Για τη δεύτερη αξιολόγηση

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλεΣαφές και κατηγορηματικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, όσον αφορά τη στάση της ΝΔ στην αξιολόγηση, ξεκαθαρίζοντας: «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση. Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα, δεν θα γίνουμε κανενός το δεκανίκι. Ας τα ψηφίσουν ή ας πάνε σε εκλογές, το δίλημμα είναι δικό τους, δεν είναι δικό μας».

Ο ίδιος αποδόμησε την τακτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου «ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, συμφωνία δεν έχουμε και δεν ξέρουμε πότε θα κλήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν έχουμε τίποτε για το χρέος ή για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν έχουμε τίποτα γιατί δεν έχουμε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κανιβαλίζει τον χρόνο, κανιβαλίζει τη χώρα. Τι έχουμε; Έχουμε νέα μέτρα λιτότητας, μείωση του αφορολόγητου και αύξηση των φόρων, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση του εισοδήματος των οικογενειών. Είναι ανίκανοι και ιδεοληπτικοί όταν δεν είναι ψεύτες. Οι εταίροι ζητούν μέτρα που δεν ήταν στο τραπέζι πριν από μερικούς μήνες».

Για τις εκλογές

Αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Πάνε να στήσουν εκβιασμό άλλων πολιτικών δυνάμεων με την ψήφιση των μέτρων. Τους λέμε ξεκάθαρα ας το ξεχάσουν. Ο λαός θέλει να φύγουν... Όταν ζήτησα εκλογές είχα πει ότι το κόστος παραμονής είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης. Δυστυχώς, δικαιώθηκα. Ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «πρέπει να κοπεί κάθε συζήτηση για το grexit» και ότι «δίνουμε μάχη να μειωθούν τα πλεονάσματα». Επίσης, περιγράφοντας το πρόγραμμά του επεσήμανε: «Χρειάζεται μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χρειάζεται γεναία μείωση των κόκκινων δανείων. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στο κράτος, χρειάζεται πραγματική επανάσταση, με μείωση της γραφειοκρατίας, με αξιολόγηση και αξιοποίηση του δυναμικού στο Δημόσιο, με επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Ίσως η πιο σημαντική μεταρρύθμιση είναι στην παιδεία. Χρειάζεται, επίσης, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και πρακτικές που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ που βρίσκονταν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Η ΝΔ, διαχρονικά, είναι δύναμη σταθερότητας. Το 2009 είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ήταν μπροστά, έγκυρα και έγκαιρα. Το 2014 μία κυβέρνηση της ΝΔ ήταν έτοιμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά το 2015 επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε: «Εκλογές θα έχουμε και στην Ελλάδα και θα τις κερδίσουμε».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τη Νέα Δημοκρατία

Σχετικές ειδήσεις