ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής για Βατοπέδι: Το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι

Καραμανλής για Βατοπέδι: Το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι

Για «αποκάλυψη μεθοδεύσεων» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο».

Όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός: «Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή».

«Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σήμερα 21 Μαρτίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

Το δικαστήριο με την απόφαση του αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής, ανήκουν στο Δημόσιο.
Συνεπώς, οι δικαστές υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα, έκριναν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.

Δημητρακόπουλος: Ιστορική η απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι

Σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου έκανε ο συνήγορος υπεράσπισης του ηγούμενου Εφραίμ και του πατρός Αρσενίου: «Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες».

Μετά την απόφαση ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Γκράτζιου, Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.

Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».

Σχετικές ειδήσεις