ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίκης Θεοδωράκης: Είμαστε δούλοι της Μέρκελ και του Σόιμπλε

Μίκης Θεοδωράκης: Είμαστε δούλοι της Μέρκελ και του Σόιμπλε

Ο μουσικοσυνθέτης και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς παρουσίασε το νέο του βιβλίο και αναφέρθηκε στη ζωή του αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε - κατά την κρίση του - τα τρία πλεονεκτήματα της Ελλάδας που παράλληλα είναι και μειονεκτήματα: η γεωπολιτική της θέση, το μοναδικό κάλλος της και ο κρυφός (από τον λαό) εθνικός πλούτος της.

«Όσο θα είμαστε ξέφραγο αμπέλι θα μπαίνουν οι δυνάστες - οικονομικοί και πολιτικοί - που θέλουν μόνο τον πλούτο μας χωρίς να έχουν "σύμβαση" με τον ελληνικό λαό», σημείωσε και πρότεινε να γίνει η Ελλάδα Κέντρο Παγκόσμιου Πολιτισμού και Ειρήνης τονίζοντας πως «είναι η μόνη λύση».

Ο παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτης συγκινήθηκε και δάκρυσε όταν διάβασε από το βιβλίο του το σημείο περί εθνικής κυριαρχίας, στο διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, που είχε στείλει το 2011.

«Ο Σόιμπλε μάς κουνάει το χέρι επειδή έχουμε υπογράψει. Είμαστε δούλοι. Αυτός μαζί με τη Μέρκελ και τους άλλους είναι σαρκοφάγα ζώα. Είναι ιεροσυλία αυτό που γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία όλα μπήκαν κάτω από το χαλί. Σήμερα ο μνημονιακός είναι πατριώτης» είπε μεταξύ άλλων ο Μίκης Θεοδωράκης και συνέχισε: «Έχει χυθεί αίμα για την ελευθερία της πατρίδας. Και το αίμα είναι ιερό. Αυτοί που αντιμετωπίζουν τον λαό ως σκουπίδια να ξέρουν ότι σε βάθος χρόνου, τα σκουπίδια αυτά μπορούν να μεταβληθούν σε δυναμίτες με απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο κ. Θεοδωράκης αιφνιδίασε όταν είπε πως αν γυρνούσε το χρόνο πίσω θα επέλεγε να ξαναζούσε την περίοδο των μαθητικών του χρόνων στον Πύργο Ηλείας. «Θα ήθελα να ήμουν στον Πύργο Ηλείας, όπου πήγαινα γυμνάσιο και κάθε βράδυ, μετά το φαγητό παρουσίαζα στους γονείς μου τα τραγούδια που είχα γράψει. Κι αν ήταν κάποιο βαλσάκι, σηκώνονταν ο μπαμπάς και η μαμά και χόρευαν. Ο,τι πιο ωραίο και άγιο είχα στη ζωή μου, οι γονείς. Όπως φυσικά και τα παιδιά μου».
Φιλοσοφία και στάση ζωής που διαχέει όλες τις σελίδες του νέου του βιβλίου «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (εκδόσεις Ιανός). Το βιβλίο αυτό αποτελεί την συνέχεια και ολοκλήρωση του προηγούμενου βιβλίου του Μίκη Θεοδωράκη «Διάλογοι στο λυκόφως. 90 συνεντεύξεις».

Περιλαμβάνονται κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη της χρονικής περιόδου 1996 έως 2016, όπως ανασύρθηκαν από το Αρχείο του. Η επιλογή έγινε από τον ίδιο, καθώς και η σειρά καταχώρησής τους. Θέλοντας να εισαγάγει τον αναγνώστη στην ουσία της σκέψης του, σε εκείνες ακριβώς τις ιδέες που επανέρχονται τακτικά και διατρέχουν το σύνολο του έργου του και της προσωπικής του φιλοσοφίας, προτίμησε να τις προτάξει στο Α΄Μέρος, ασχέτως χρονολογίας. Το υλικό του Β΄ Μέρους, όπου περιλαμβάνονται ομιλίες, δηλώσεις και άρθρα, ακολουθεί τη χρονολογική σειρά, με στοιχεία ανασκόπησης των σημαντικότερων γεγονότων αλλά και της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ανά έτος.

Με πληροφορίες από: in.gr

Σχετικές ειδήσεις