ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Να αναδείξουμε την αριστεία ως βασική αρχή του τόπου μας

Παυλόπουλος: Να αναδείξουμε την αριστεία ως βασική αρχή του τόπου μας

Την ανάγκη υπεράσπισης της Αριστείας και την ανάδειξή της ως βασική αρχή του τόπου μας και της Παιδείας μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στους μαθητές που συμμετείχαν στις Ολυμπιακές Μαθητικές Ομάδες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις προσπάθειες των παιδιών, τα συνεχάρη, τα προέτρεψε να γίνουν παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές, και επισήμανε ότι ο Ολυμπισμός δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό αλλά εκτείνεται σ΄ ολόκληρο το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της κοινωνικής δημιουργίας.

«Κι΄ αυτό γιατί ο Ολυμπισμός είναι άρρηκτα δεμένος -επειδή γεννήθηκε από αυτές- με τις βασικές αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και, βεβαίως, της Αριστείας, "αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων", που όπως ξέρετε είναι καθαρά ελληνική ιδέα» είπε ο κ. Παυλόπουλος, και πρόσθεσε:

«Και εδώ θέλω να σας τονίσω ότι αυτή την ιδέα, του "ευ αγωνίζεσθαι" και κυρίως την ιδέα της Αριστείας, πρέπει εμείς οι Έλληνες να την υπερασπισθούμε, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ο Τόπος μας δεν πρόκειται να βγει ποτέ από την κρίση, που τον μαστίζει άλλωστε χρόνια τώρα, εάν δεν εμπεδώσει αυτή την έννοια της Αριστείας, και δεν την αποδώσει, όπως ταιριάζει, στη νέα Γενιά και στις Γενιές που θα έρθουν Με αυτές τις σκέψεις που αφορούν την Αριστεία, που όπως σας είπα πρέπει να την κάνουμε κοινό μας κτήμα, πρέπει να την υπερασπιστούμε. Πρέπει, να την κάνουμε βασική αρχή αυτού του Τόπου και της Παιδείας του».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε με έμφαση ότι «Αριστεία δεν σημαίνει ελιτισμός. Αριστεία δεν σημαίνει νεποτισμός» αλλά σημαίνει, «ακριβώς επειδή κατάγεται από το "ευ αγωνίζεσθαι" και το "αιέν αριστεύειν", ότι σε κάθε άνθρωπο, αφού του δώσουμε τις δυνατότητες να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να υπερασπισθεί την αξία του, του αναγνωρίζουμε στο ακέραιο αυτό που μπορεί να προσφέρει».

«Ο Προσκοπισμός είναι συνώνυμος του Εθελοντισμού»

Τη σημασία του εθελοντισμού και δη του εθελοντισμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που μέσα στην βαθιά κρίση που διανύουμε αποτελεί «προσφορά, η οποία αποτρέπει την ρήξη του κοινωνικού ιστού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της διημερίδας με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του Εθελοντισμού», που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά που ήταν αυτός που κήρυξε την έναρξη της Διημερίδας. «Και το κάνω με ιδιαίτερη χαρά, γιατί ξέρετε πολύ καλά πως ήμουν πάντοτε και θα παραμείνω κοντά στην όλη προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το πράττω δε αυτό, γατί πιστεύω βαθιά -και αυτό είναι αποδεδειγμένο άλλωστε- ότι ο Προσκοπισμός είναι συνώνυμος του Εθελοντισμού. Και μάλιστα του Εθελοντισμού στην πιο γνήσια μορφή του, που σημαίνει κοινωνική προσφορά υπό όρους πραγματικής Αλληλεγγύης. Δηλαδή, Αλληλεγγύης υπό όρους Αλτρουισμού και Ανιδιοτέλειας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει ο εθελοντισμός, και ιδίως ο εθελοντισμός του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που στις μέρες μας αποκτά «κυριολεκτικώς υπαρξιακή [σημασία] για το κοινωνικό σύνολο». «Μέσα στην βαθιά κρίση που διανύουμε, και πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τον Τόπο και τον Λαό μας, αυτή η προσφορά του Εθελοντισμού, σημαίνει προσφορά η οποία αφορά τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό. Είναι προσφορά, η οποία αποτρέπει την ρήξη του κοινωνικού ιστού. Είναι προσφορά, δηλαδή, η οποία στηρίζει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, ο Προσκοπισμός και η δράση του είναι "βοηθοί εκπληρώσεως" του Κοινωνικού Κράτους, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Και ξέρουμε όλοι μας, ότι το Κοινωνικό Κράτος πάσχει σήμερα στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι η προσφορά του εθελοντισμού, «δεν αφορά μόνο τον Τόπο μας. Αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις», «είναι σύμφυτη με τον Πολιτισμό μας. Με τον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό».

«Αυτός ο μεγάλος Πολιτισμός με παγκόσμιες, πλανητικές, διαστάσεις, παγκόσμια πλανητική σημασία, είναι ένας Πολιτισμός ο οποίος στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι η Αρχαία Ελλάδα, το Πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημιουργίας. Ο δεύτερος, είναι η Αρχαία Ρώμη, το Πνεύμα των Θεσμών και του Κράτους Δικαίου. Και ο τρίτος είναι η Χριστιανική Διδασκαλία. Εκείνη που «μπόλιασε» τον πολιτισμό μας, τον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό, με θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες σχετίζονται με την κοινωνική συνύπαρξη, την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε:

«Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο εντάσσεται ο Εθελοντισμός του Προσκοπισμού. Και εντάσσεται πολύ περισσότερο στον Τόπο μας γιατί, όπως είπα, τούτος ο Τόπος χειμάζεται σήμερα. Γι΄ αυτό ο Προσκοπισμός -το Προσκοπικό Κίνημα- έχει αυτή τη σημασία. Γι΄ αυτό βρίσκομαι εδώ, για να αποδώσω εκ μέρους της Πολιτείας αυτό που του ανήκει. Συνοψίζω λέγοντάς σας: Συνεχίστε να υπηρετείτε το διαχρονικό σας όραμα, συνεχίστε να προσφέρετε στο Κοινωνικό Σύνολο, με την ίδια ανιδιοτέλεια με τον ίδιο αλτρουισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις